Vs:Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä Vs:Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä

Julkaisija Vastaukset
Välkky # Posted on 29.12.2009 at 14.00
Profiilikuva käyttäjästä Välkky

Piti rekisteröityä ihan vain tätä asiaa kommentoidakseni näin ulkopuolisen näkökulmasta.

Toimittajan olisi toivonut hoitanut paremmin puheenjohtajuuden, koska nyt puheenvuorot jakaantuivat kovin epätasaisesti. Pieni perehtyminen myös Suomen lainsäädäntöön olisi voinut olla paikalla. Kotilaisen tietous ei tältä osin esille tullut, mutta toimittajan ja Sotalan tiedot saivat puutteellisen kuvan.

Suomessa voidaan erotella oikeudenkäynnin seuraukset vahingonkorvauksiin ja rangaistukseen. Vahingonkorvauksilla on tarkoitus kattaa uhrin tappiot. Rangaistus on yleensä sakkoja, vankeutta.

Suomessa on vuoden sisään annettu myös vahvistettu tapaus, jossa pahoinpitely johti yli miljoonan vahingonkorvaukseen. Tapauksessa pahoinpidelty oli opiskelija, joka oli saanut pysyvän aivovamman. Hesarin juttu asiasta. 6,5 vuoden vankeustuomio viitannee siihen, että pahoinpitely oli myös varsin raaka. Tuo vankeustuomio on siis kuitenkin rangaistus ja 1,5miljoonaa on vahingonkorvaus.

Samaten esim. Porvoon puukirkon polttajat on tuomittu varsin suuriin vahingonkorvauksiin. Myöskin toki mm. kavalluksissa summat ovat usein suuria ja jos rikoksentekijä on ehtinyt hukkamaan varat, niin hänet tuomitaan korvaamaan taloudelliset tappiot uhreille.

Piraattipuoluen agendana ei liene tämän käytännön muuttaminen? Ainakaan en huomannut tätä kirjatun tuohon lyhyeen kuvaukseen puolueesta ja sen tavoitteista.

Tuo taloudellisten tappioiden kyseenalaistus on taas pointti, jota toivoisi selvitettävän tarkemmin ihan oikeussaleihin asti. Suuremmat korvaukset kuin tappiot ovat, kun eivät ymmärtääkseni kuulu suomalaiseen oikeuskäytäntöön.

Kokonaisuudessaan tv-pätkä antoi hitusen sekavanoloisen kuvan, kun keskustelusta turhankin paljon meni keskusteluun asiasta, jossa meni korvaukset ja rangaistukset menivät sekaisin. Olennaisin pointti omasta mielestäni oli tuo, että vaikuttaako yksityinen lataaminen ja levitys levynmyyntiin vai ei. Jos ei, niin tällöinhän myös mm. vahingonkorvauksien tulisi olla myös pienet ja sitten päälle tulisi varmaankin rangaistuksena korkeintaan sakot.