Vs:Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä Vs:Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 30.12.2009 at 1.34
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Vaikka tekijänoikeusjuttujen yhteydessä käytetään usein sanaa ”vahingonkorvaus”, juridisessa mielessä kyse ei ole vahingonkorvauksista, ja tässä onkin se olennainen pointti. Vahingonkorvausten osalta vahingon kärsineen pitää konkreettisesti osoittaa vahinko, ja korvaussumman määrittämiseen käytetään valistunutta arviota esineen arvosta tai esimerkiksi ruumiillisen vamman kohdalla terveydenhuollon ammattilaisten laatimia korvaustaulukoita. Suomalaisen vahingonkorvauskäytännön tarkoituksena on, että kukaan ei voi rikastua hänelle määrättyjen korvausten ansiosta. Aiheutettu vahinko korvataan, ei yhtään sen enempää eikä vähempää.

Tekijänoikeuksien rikkomisen osalta on voimassa aivan erilainen lainsäädäntö. Tekijänoikeusjutuissa syyllisen osapuolen maksettavaksi määrätään ”kohtuullinen hyvitys”, jonka ei tarvitse perustua mihinkään konkreettiseen, osoitettavissa olevaan vahinkoon. Tämän vuoksi oikeudenhaltijat voivat vaatia mielivaltaisesti mitä tahansa korvaussummia, eikä oikeudella ole oikein mitään keinoa valistuneesti arvioida, mikä olisi ”oikea” hyvitys kussakin tapauksessa. Tämän vuoksi tuomioistuimet ovat lähinnä päätyneet määräämään hyvityssummaksi esimerkiksi 1/10 vaaditusta hyvityksestä.

Tekijänoikeuden loukkaustapauksissa on mahdotonta arvioida mitkä olisivat todelliset taloudelliset menetykset kussakin tapauksessa. Tähän hyvitysjärjestelmä perustuneekin. Valitettavasti tämä nyt vain on johtanut melkoisen mielivaltaisiin hyvitysvaatimuksiin ja tuomioihin. Toisin kuin vahingonkorvausjutuissa, hyvitysten osalta mitään konkreettista vahinkoa ei tarvitse osoittaa ja tällöin siis hyvityksen saaja lähtökohtaisesti ”rikastuu”.

Tv-ohjelmassa voi olla aika hankalaa selittää hyvityskäytäntöä jos kyse on lyhyestä haastattelusta, joten joskus voi selkeyden vuoksi olla parempi puhua vain ”korvauksista”.