Vs:Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä Vs:Kai Sotala Ykkösen Aamu-TV:ssä

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 30.12.2009 at 14.21
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Henkirikoksissa lähiomaiset saavat korvauksia henkisistä kärsimyksistä, jotka lähimmille omaisille taitavat olla nykyään siinä 20 000 euron luokkaa.

Yhdysvalloissa ja joissakin muissa maissa on tavallisten vahingonkorvausten lisäksi käytössä ”punitive damages” -käytäntö, jonka perusteella määrätyillä korvauksilla, kuten nimikin jo sanoo, on rangaistuksenomainen luonne, eli määrätyt korvaukset ovat suuremmat kuin osoitettavissa oleva kärsitty vahinko.

Tulonmenetysten osalta korvaukset määrätään tiettyjä virallisia taulukoita käyttäen. Kunnianloukkausjutut ovat perinteisistä vahingonkorvauksista ehkäpä niitä, joissa summat joudutaan eniten heittämään hatusta.

Tekijänoikeden rikkomuksista tuomituissa hyvityksissä taas on se, kuten jo sanoin, että niiden ei ole sinänsä tarkoituskaan olla yhteydessä mihinkään todelliseen kärsittyyn vahinkoon.

Kokonaan toinen juttu on sitten se, että käytännössä vahingonkorvaukset/hyvitykset voivat olla se pahin rangaistus. Tekijänoikeusjutut ovat tästä ääriesimerkki. Esimerkiksi Finreactor-vyyhdin yhteydessä annetut rangaistukset olivat enimmäkseen vähäisiä päiväsakkotuomioita, mutta hyvitykset kymmeniä tuhansia euroja kutakin tuomittua kohti. Minkään muun rikoslajin kohdalla ei taida olla näin räikeää eroa rangaistuksen ja korvauksen/hyvityksen välillä. Jos esimerkiksi hajottaa jonkun omaisuutta kymmenien tuhansien eurojen edestä, rangaistus on taatusti suurempi kuin päiväsakkoja.