Vs:kannanotto ”mediamaksuun”

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka kannanotto ”mediamaksuun” Vs:kannanotto ”mediamaksuun”

Julkaisija Vastaukset
sarjuva # Posted on 1.5.2009 at 15.42
Profiilikuva käyttäjästä sarjuva

Nostetaan asia takaisin pöydälle ennen kuin hautautuu johonkin unholaan.

Ehdotettu maksumalli, 175 euroa (siis näin aluksi – näitähän sitten varmaan korotellaan vähintään inflaation mukaan jollei enemmänkin – jollei joku pistä hanttiin)- joka kotitalouteen ja vähän isommille yrityksille riippumatta mahdollisuuksista tai kiinnostuksesta ottaa vastaan ylen materiaalia. Mediamaksuksi ristitty yle-maksu on yksi epäoikedenmukaisimmista maksumalleista jollei epäoikeudenmukaisin.

Tällainen regressiivinen vero vaatisi kyllä kannanoton: otetaan huomioon kaikki ne vaihtoehtoiset mallit. Verotuloista yleisesti ottaminen erillisen maksun sijaan, maksukorttimalli eli selkeä teknologinen ratkaisu (joka valitulla digisekoilumallilla tulee taas kalliiksi, mutta eipä osattu muutenkaan ekalla kerralla), nykyinen tv-lupakäytäntö ja luultavasti monet muutkin mallit ovat parempia tämän ongelman ratkaisemiseksi sen sijaan että otetaan suhteellisesti eniten niiltä joilla on vähiten varaa maksaa ja suurin (rahallinen) tarve tehdä valinta tämän asian suhteen. Sekin, että yksin eläville halutaan asettaa tällä tavoin suurempi maksu sapettaa, ei ole oikeudentajua työryhmässä liikoja ollut.

Vaikka toisaalta on käynyt mielessä sekin että tämä malli on ihan tahallaan perseilty jotta saadaan julkisista verovaroista otettua ylen määrärahat (kun ”joudutaan” etsimään toinen vaihtoehto) , jotka paisuvat vuosi vuodelta. Aamulehti teki gallupin asiasta jossa enemmistö hylkäsi mallin. Kauppalehdessäkin spekuloitiin josko komissiolla olisi jotain internetin käyttöön liittyviä maksuja vastaan.

Ja jos ei tässä ole vielä piraattilihaa asian ympärille, niin mietitäänpä ylen nykyistä toimintamallia ja varsinkin mitä se tuottaa ja miten se levittää materiaalia. Tällä hetkellä verovaroinkin maksettu toiminta tuottaa rahaa paitsi suomalaiselle kulttuurintuotannolle myös laajalti ulkomaalaisille mediayhtiöille, jopa EUn ulkopuolella: jostain syystä nähdään tärkeäksi kilpailla kaupallisten kanavien kanssa jopa uusinnoissa, sen sijaan että oltaisiin esimerkkinä ja haettaisiin ohjelmistoon sellaista materiaalia jota ei kaupallisilla kanavilla näy.

Tämän ulkomaalaisten materiaalien hankinta ei itseäni kenties haittisi niin paljon jos levityspolitiikka olis kunnossa, mutta tämä kaupallisten toimijoiden ehdoilla toiminen rassaa: en todellakaan halua että verovaroistani (tai mediamaksustani jos tuo hirviö toteutuu) maksetaan sellaisen materiaalin hankintaa (ei siis välttämättä edes tuottamista, kun ostavat esim. uusintoja) jonka ainut laillinen hankintatapa kotikäyttöön on sitten myöhemmin DVD-levyn ostaminen. Mielestäni kaiken Yleisradion lähettämän materiaalin pitäisi olla vapaasti kopioitavissa ainakin kotikäyttöön, mutta oikeudenmukaiseksi näen sen että saisin myös editoida ja levittää vaikka tarvittaessa kaupallisesti minun(-kin) maksuista tuotettuja materiaaleja, vähän BSD-lisenssin tapaan (tai Creative Commons -tyyppistä kunhan ei ole mitään nc-nd-tyyppistä).

Olen jo pidemmän aikaa ollut maksamatta tv-lupamaksua, koska minulla ei ole tv-vastaanotinta, eikä minusta Yleisradion ala-arvoinen tuotanto ansaitse muutenkaan rahojani. Nyt kun tätä yle-maksua puuhaillaan, pelkään että minulta viedään se viimeinenkin konkreettinen suora tapa vaikuttaa ylen sisältöihin.

Luin noin vuosi sitten Metro-lehdestä että nuorista aikuisista neljänneksellä ei ole TV:tä, että ei tämä niin marginaaliasia ole. Mielestäni ylen internetjournalismi on pinnallisuudessaan jotain mainosteeveen vastaavan tasoa ja muutenkin on internet-asiat ryssitty. Samalla yle-areenan ”loistava” tarjonta on muutenkin kuraa jo tekniseltä toteutukseltaan: kun silloin tällöin joku jostain heittää linkin johonkin videoon (viimeisin oli joku A-talk tästä mediamaksusta) on omalla Mac+Firefox 3.0-yhdistelmä kyllä jatkuva ääni mutta vilkkuvaa kuvaa (noin pahimpana ongelmana).

Tätä maksua koetetaan kovasti perustella myös internet-sisällöillä. Pitäisikö todellakin odottaa että ne internet-sisällöt paranevat jos kiltisti maksetaan ja odotetaan? Ja mitä uutta sisältöä esim. sokeat tulevat saamaan tästä uudistetusta tv-luvasta?

Ihan tiedoksi puolueen hallituksen jäsenille: katsokaan tämän päivän irc-logia siinä kello neljän ja viiden välillä illalla. Teiltä odotetaan kannanottoa asiasta muutaman jäsenen osalta ainakin. Jo pelkästään jakelukysymysten takia tämän pitäisi mielestäni kuulua agendaan, jos siitä ruvetaan vääntämään: kyse on meidän jokaisen verovaroista ja tämä suhde aiotaan virallistaa ”mediamaksulla”. Olisi kiva myös tietää saako puolueelta jotain henkistä tukea (kannanoton muodossa) jos lähden etsimään mahdollisuuksiani vaikuttaa tähän asiaan joka ei vielä ole laki.