Vs:kannanotto ”mediamaksuun”

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka kannanotto ”mediamaksuun” Vs:kannanotto ”mediamaksuun”

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 5.6.2009 at 20.09
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Täällä on tullut hyviä ideiota esille. Ensimmäinen on toki se ilmeinen, jota itse kannatan: maksukortti. Teknisesti toimivaksi todettu, politiikasta ja mainostajista riippumaton. Hyvä ratkaisu, jopa lapsellisen yksinkertainen.

Joku kysyi jo ”entä internet”… Eikö se ole täysin itsestäänselvyys: maksukortin yhteydessä luovutetaan henkilökohtainen käyttäjätunnus, jolla voit kirjautua Areenaan niin kauan kuin hoidat TV-maksusi. TV-maksun vois sisältää kaiken WWW-sisällön tai Yleisradion päätöksellä, jotkin ohjelmat voisivat olla pay-per-view. Yle saisi päättää itse. Se olisi sitä riippumattomuutta, kun Yle toimisi kuin todellinen yritys (sen sijaan että toimisi kuin valtion laitos)!

____

Toinen, mielestäni edellä mainittuun suhteessa ekslusiivinen, ratkaisu olisi budjettirahoitus. Tällöin Yleisradiosta kiinnostumaton ei voisi välttää maksamasta maksua, joten mielestäni riippumattomuudesta voidaan tinkiä ainakin sen verran, että Yleisradio ei pääse täyttämään valtion kustantamia kanavia haisevilla tekstiviestichateilla! Lisäksi uusinnat ja ulkomaalaiset hömpät voisi jättää kaupallisille kanaville ja painottaa kotimaiseen, uniikkiin tuotantoon. Samalla, kun tuotantoa rajoitettaisiin kotimaiseen, voitaisiin vaatia että osa sisällöstä olisi tekijänoikeuksista vapaata… onhan se kansalaisten rahoilla tuotettu niin miksi kansa ei saisi omistaa sitä?

Poliittinen riippumattomuus Yleisradiossa on jo nyt täysi vitsi. Yleisradion ja Veikkauksen korkeat toimihenkilöt ovat aina olleet poliittisten virkanimitysten tavoiteltuja kohteita ja kyllä se vasemmistomielisyys näkyy Yleisradiossa kaikkialla, mm. vaalipaneeleiden tenttaajien valinnoissa. Härskeimmäksi se meni viime presidentinvaaleissa, kun Lehtilä (”Tarja Halonen, yksi meistä”-kirjan kirjoittaja) juonsi vaaliohjelmia. Jos se ei osoita jotakin poliittista mädännäisyyttä, niin mikä sitten?

____

Joka tapauksessä, asia ei enää ole kuuma peruna. Se oli hetken, mutta kun asiaa ei edes tuossa muodossa lähdetä ajamaan, ei asialle kannata muodostaa puolueen mielipidettä. Se tyrmättiin hyvin nopeasti. Myöskään tuo public domain ehdotus YLEn materiaalille on vähän sellaista nippelisäätöä… se maksaisi todennäisesti sikana YLElle luovuttaa materiaalia pihalle avoimesti (poislukien oma tuotanto), mutta se olisi silti pelkästään nappikauppaa verrattuna pääagendaan tekijänoikeuslain löysentämisestä. Tekijänoikeuslain löysentäminen ei myöskään aiheuta korotusta TV-maksussa, YLE-maksussa tai YLEn budjettirahoituksessa, mitä taas vaatimus vapauttaa YLEn lähetykse GPL-lisenssillä tekisi.

_____

Kuitenkin: vaikka tämä asia ei muodostunut pitkäaikaiseksi kuumaksi perunaksi, ja vaikka tekijänoikeudet ovat se ydinasia puolueen agendassa, yhden asian ajamiseen ei eduskuntaan kannata mennä. Minäkään en, vahvasta piraattiaatteestani huolimatta, halua maksaa palkkaa sellaiselle kansanedustajalle, joka jää pois kaikista äänestyksistä paitsi niistä joissa äänestetään tekijänoikeuksista. Se ei vaan vetele.

Piraattipuolueen edustajien tulee osallistua puolueen ydinagendan ulkopuoliseenkin arkijauhantaan. Kaikki lait eivät koske tekijänoikeuksia… kaikki eivät edes koske sananvapautta. Tasavertainen ja mielekäs kansalaisten kohtelu, politiikan läpinäkyvyys, jne.

Jos puolueena voi vielä vedota siihen, että asia ei ole puolueen ydinagendoissa mukana ja jäsenet muodostavat siitä omat mielipiteensä, niin johonkin sitä rajaa täytyy vetää. YLE-maksu on selkeästi tietoyhteiskunnan asia ja nimestänsä huolimatta Piraattipuolue on yleisesti tietoyhteiskunnan ja immateriaaliyhteiskunnan reformoinnin asialla (tai ainakin tulisi olla). Kaikkia asiaa sivuavia asioita ei voi väistää. Media tulee kantoja hiillostamaan teistä pihalle ja tekemään tulkintoja sanattomuudesta. Nyt se vielä on OK, kun eduskuntavaaleihin on aikaa, mutta myöhemmin asioihin pitää sanoa jotakin vähintäänkin ympäripyöreää, vaikka ei tahtoisi sitoa ehdokkaita yhteen kantaan.

Sen toki ymmärrän, että Fortumin optioista tms. ei kannata kommentoida. Perinteisen vasemmisto-oikeisto-vastakkainasetteluun ei kannata provosoitua ärsyttämälläkään. Se on luonnollinen poikkeus uuden puolueen menestykselle. Muuhun täytyy melkein ottaa väistämättä kantaa, jos sitä kysytään, ja oma-aloitteisesti, jos se on relevanttia agendoille. Julkisuudessa näkyminen tulee olemaan tärkeää, vaikkas sitten menisitte yrittämään rikkoa Cola-Ollin juomisennätystä…

____

End of rant & random ideas. Kantani ovat omiani, ei Piraattipuolueen omia, eikä edes Piraattipuolueen jäsenen ajatuksia.