Vs:Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa? Vs:Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 20.6.2009 at 22.12
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Itse suhtaudun YLE-maksuun vastenmielisin tuntein, mutta ainakin tulonsiirrollisena asiana ei kuulu PP:n agendaan kuuluisiko hyvätuloisen maksaa enemmän kuin köyhän (lue: budjettirahoitus vs. kiinteä vuotuinen rahoitus). Tuo valinnanvapauden rajoittaminen on tietenkin lähempänä PP:n agendaa, mutta en tiedä miten paljon hallituksella on liikkumavaraa tämän suhteen. Itsekin uskoin tämän naurettavan ”mediamaksun” lentävän romukoppaan tyhmänä ehdotuksena, joten ennen vuosikokousta itsekin epäilin onko asialle tarvetta muodostaa kantaa, kun koko ajatuksen vastustaminen tuntui kuolleen hevosen piiskaamiselta. Mutta jostakin käsittämättömästä syystä se nyt sitten on hallituksen agendoissa mukana. Tämän kun olisi tietänyt etukäteen…

Mielestäni PP:n ei kannata laatia ehdotuksia mm. nettilaatamisten tarjoamisesta YLEn sivuilla, edes Yleisradion ”oman” tuotannon suhteen. Me EMME tiedä niitä lisenssisopimuksia jotka Yleisradio on luonut suomalaisten sisällöntuottajien kanssa, joten ei tehdä itsestämme aaseja vaatimalla tuommoista julkisesti. YLE tulee itse torppaamaan asian joko valehdellen tai faktoilla, ja faktapitoisuudesta tai sen puutteesta riippumatta me tulisimme näyttämään vuosisadan idiooteilta. YLE kiistäisi omistavansa oikeudet vapaaseen levitykseen saattamiseen, mutta todennäköisesti viittaisi salassapitovelvollisuuteen varsinaisten lisenssisopimusten suhteen, eli ”voittaisi” kiistan automaattisesti. Tätä sotaa olisi mahdoton voittaa ilman YLEn omaa kiinnostusta.

Ja kansan syvät rivit tulee sanomaan, ”who cares” koko oikeudelle ladata ohjelmat. Vain vähemmistö suomalaisista käyttää YLEn Areenaa, ja ne jotka sitä käyttävät eivät läheskään kaikki tahtoisi ladata videota kovalevyllensä. Jos jollakin ilveellä saisimmekin asian läpi, saisimme varmaan DRM-sontaa tai huonon bitraten videota (joka ei ole katsomisen arvoista) tai korkean bitraten huonon kompression videota (joka ei ole sen vaatiman latausajan arvoista). Jopa minäkin sanon asialle melkolailla jotta mitä v***n väliä, koska vertaisverkosta ladatut DVDripit ownaa streaming-saittien videolaadun mennen tullen.

Yleisradion suomalaisesta ohjelmistosta toki vain murto-osa on muita väyliä käyttäen hankittavissa, joten laatukysymys ei tietenkään tee tarjontaa täysin arvottomaksi lisäksi, mutta mitään ”synninpäästöä” siitä on turha YLElle ja mediamaksulle hakea. Mikään nettilatauspalvelu ei ole netinkäyttäjälle mediamaksun arvoinen, jos ei kerran omista TV:tä eikä radiota. (Ottaen huomioon, että internet-yhteys, jota tuo nettilataus käyttää, täytyy vielä maksaa erikseen.)

Mediamaksun vastustajia sentään löytyy puoluerajojen yli ja se kiinnostaa myös ei-internetkansaa, vanhojakin ikäryhmiä. Kannanotto tulonsiirtoargumentilla ei ole tarpeen, mutta entä kansalaisoikeutena olla ostamatta tätä sisällöntuotantoa? Kysehän ei ole sosiaaliturvasta, yleisen järjestyksen turvaamisesta tai muista asioista, jotka kiistatta kuuluukin valtiolle. Kais mediamaksua voitaisiin vastustaa ottamatta kantaa siihen onko budjettirahoitus (progressiivinen) parempi kuin nykyinen TV-maksu (tasavero TV:n omistajien kesken), sillä kumpikin näistä on parempi kuin mediamaksu (tasavero kaikkien kansalaisten kesken).

Jos PP:n hallitus katsoo, että mediamaksu kansan valinnanvapauden rajoittajana on asia, jota vastaan hallitus katsoo voivansa ottaa kantaa, niin tuen luonnollisesti tätä näkemystä. Tuota tarvetta YLEn TV-arkistojen vapauttamista public domainiin voisi mielestäni lykätä myöhempään jollei jollakulla ole faktuaalista tietoa niistä lisenssisopimuksista, jotka Yleisradiolla on kotimaisten sisällöntuottajien kanssa.