Vs:Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa? Vs:Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Julkaisija Vastaukset
aolk # Posted on 18.6.2009 at 17.20
Profiilikuva käyttäjästä aolk

Kaikista räikeintä ehdotetussa yksinasumissakoksi paremmin kutsuttavassa YLE-maksussa on nimenomaan tämä, että se on ruokakunta- eikä henkilökohtainen. Miksi yksinasuvan pitää maksaa kaksi kertaa se mitä pariutuneen? Monta kertaa per henkilö se mitä suurperheen? Kun jo muutenkin kaikki on yksinasuvalle kalliimpaa. Ei kiinteäsummaisia pakkomaksuja voi oikeusvaltiossa määrätä tälläisellä perusteella.

Monesti tähän argumenttiin vastataan että onhan sanomalehti ja maksu-TV:tkin ruokakuntakohtaisia. Mutta olennaista on, että niistä voi aina luopua! Ei ole pakko ostaa, jos ei hinta miellytä! YLE-maksusta ei voi luopua. Se lankeaa, vaikkea et käytä YLEn palveluita, ja ei ole edes tasapuolesti määrätty, vaan siinä on yksinasumista rankaiseva negatiivinen progressio. Aivan kuin yksin jääminen olisi aina oma tahallinen valinta, josta tuleekin rangaista.

On kummallista, että jos kerta budjettirahoitusta pelätään — jollain huuhaa-argumenteillä, että YLE olisi silloin poliitikkojen taluutusnuorassa, aivan kuin se ei jo olisi, sillä hehän TV-lupamaksun suuruuden lopulta päättävät — niin miksei sitten voi olla erillistä kirkollisveron tyylistä budjetista erillistä YLE-veroäyriä? Se sitoisi maksun suuruuden tuloihin, ja sitä kautta myös ruokakunnan kokoon.

Lisäksi YLE-maksu määräytyy ehdotuksissa vuosikohtaisesti, jolloin joudut maksamaan koko vuoden maksun, vaikka asut puolet vuodesta ulkomailla. Ja siellä on hyvin rajatut YLEn palvelut; Areenaltakaan ei voi katsoa kuin jotkut hassut uutiset. Jotta tälläinen kiinteä pakkomaksu voitaisiin toteuttaa osan vuodesta ulkomailla oleskelevia jossain määrin oikeudenmukaisesti kohdellen, tarvittaisiin salasanat ja tunnukset Areenalle, eli siis olennaisesti maksukorttijärjestelmä.

Selvästikin maksun takana oleva työryhmä kuvittelee kansan olevan homogeenisti perheellisiä ja lomamatkoja lukuunottamatta koko vuoden Suomessa viettäviä hyvätuloisia keskiluokkaisia.

— edit —

Piraattiaatteen kannalta voisi tätä valheellista ”mediamaksu” termiä kyllä hyödyntää. Eli tarttua kysymykseen, miksi maksu menee vain YLElle? Puolue voisi esimerkiksi ehdottaa YLE-maksun sijaan mediaveroäyriä, josta tuettaisiin yleisesti (ainakin Suomen sisällä) vapaasti jaettavaa kulttuuria.