Vs:Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa? Vs:Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 20.6.2009 at 14.30
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Tämä ”en käytä Ylen palveluja joten minun ei pitäisi maksaa” ei ole pätevä argumentti mitään Ylen rahoitusmallia vastaan. Myös verovaroista rahoitetaan sellaisia palveluita, joita jotkut eivät välttämättä käytä lainkaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että verovarojen käyttämisessä niihin olisi mitään väärää, jos suurin osa ihmisistä kuitenkin katsoo tarpeelliseksi rahoittaa sellaista palvelua verovaroista, vaikka eivät itse palvelua välttämättä käyttäisikään. Esimerkiksi osa ihmisistä ei käytä koskaan kirjastoja, mutta silti ainakin minusta on OK että osa heidänkin verorahoistaan menee kirjastojen ylläpitoon.

Silti nyt ehdotettu Yle-maksu on huono idea. Jos Ylen rahoitusjärjestelmän pakollisuutta halutaan lisätä, pitäisi siirtyä suoraan budjettirahoitukseen. Ylen rahoittaminen valtion budjetista ei tekisi rahoituksesta yhtään poliittisempaa kuin se jo nyt on. Ylen rahoitusmalli perustuu eduskunnan enemmistön hyväksymään lakiin ja hallitus päättää tv-maksun suuruudesta. Se, että rahoitus tulisi suoraan eduskunnan hyväksymästä budjetista, ei mitenkään lisäisi rahoituspäätösten poliittisuutta nykyisestä.

Nyt suunnitellun kaltainen Yle-maksu vain saa ihmiset nykyistä laajemmin pitämään Ylen rahoitusmallia epäoikeudenmukaisena ja saattaa jopa vieraannuttaa ihmisiä kokonaan pois Ylen katsojakunnasta. En usko, että nykyinen hallitus ottaa millään järkevällä tavalla pienituloisia huomioon maksujärjestelmässä. Jos ottaa, niin se on minulle iloinen yllätys.

Ylen maksujärjestelmän yksityiskohtiin tai oikeudenmukaisuuteen sinänsä ei Piraattipuolueen minusta kuulu ottaa kantaa. Voimme ottaa kantaa kylläkin siihen, että kaiken Ylen tv-maksurahoilla tuottaman materiaalin pitäisi olla kaikkien ilmaiseksi saatavilla netissä. Tässäkin on vain se ongelma, että tällöin Yle ei voisi käyttää lainkaan ulkopuolisten tahojen tekemiä teoksia ohjelmissaan, koska tekijänoikeussopimukset rajoittaisivat ohjelmien levitystä netissä. Tietysti voisimme suositella Yleä siirtymään kokonaan vaikkapa Creative Commons -lisensoituun musiikkiin radionakanavillaan ja tv-ohjelmiensa taustamusiikeissa, mutta tämä tuskin olisi millään tavalla realistinen vaatimus.

Kaiken kaikkiaan tämä asia ei ole kovin yksinkertainen. Toivoisin, että Piraattipuolue voisi ottaa kantaa tähän asiaan, mutta en ole toistaiseksi nähnyt tai keksinyt mitään kovin terävää kärkeä tai olennaista pointtia, jonka voisimme asiasta agendamme puitteissa lausua.