Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
lheikkila # Posted on 30.12.2010 at 20.10
Profiilikuva käyttäjästä lheikkila

Vaalien läheisyys innosti tutkailemaan puolueohjelmaanne tarkemmin, ja yllätyin, kuinka kannatettavia useimmat kohdat ohjelmassanne ovat. Ainoastaan yksi niistä tökkii niin pahasti vastaan, että ajattelin tuoda julki ehkä hieman vähemälle huomiolle jääneen näkökulman aiheeseen. Kyse on siis ohjelman kohdasta ”Teosten kaupallisen suoja-ajan lyhentäminen 5-10 vuoteen teoksen julkaisusta”, kuten topic-valintakin antaa ymmärtää.

Sen verran täytyy pohjustaa, että saan silloin tällöin tuloja musiikkialalta. Minulla on myös tekijänoikeuksia (niillä ei tosin ole taloudellista merkitystä). Tästä huolimatta suhtautumiseni aiheeseen on avomielinen ja pyrin ymmärtämään molempia osapuolia. Lataan musiikkia ja elokuvia laillisesti ja joskus laittomastikin.

Olen seurannut musiikkituottajien ja piraattien välistä juupas-eipäs-väittelyä, eikä kumpikaan leiri ole ehdottomuudessaan onnistunut kääntämään sympatiaa puolelleen. Tämän dialogin jumittuminen poteroihin johtunee siitä, että toinen keskustelun osapuolista, musiikkiteollisuus, edustaa omaan etuunsa keskittyvällä argumentoinnillaan niin vahvasti taloudellista näkökulmaa tekijänoikeuksiin, että piraatit joutuvat suuntaamaan argumentointinsa tätä näkökulmaa vastaan. Musiikkiteosta aletaan käsitellä tuotteena, puhutaan monistettavuudesta ja monopoleista.

Tällöin unohdetaan helposti teoksen taiteelliset ulottuvuudet. Haluaisinkin keskustella suoja-ajoista vaihtelun vuoksi niin, että taloudellisia näkökulmia ei käsiteltäisi ollenkaan. Tekijät ovat irroittaneet levylle osan sielustaan, todella harvoin (ainakin jos suhteutetaan teosten määrään) rahan kiilto silmissään. Oikeustajuni mukaan tekijällä on oikeus päättää, missä yhteydessä hänen hengentuotettaan käytetään. Itse en suinkaan riemastuisi, jos viiden vuoden päästä julkaisusta jotain tekemääni käytettäisiin itselleni vastenmielisen aatteen edistämiseen tai kyseenalaisen tuotteen mainostamiseen. Otetaan käytännön esimerkiksi Bruce Springsteenin ”Born in the USA”, jota teekutsuliike on (idioottimaisesti) käyttänyt tunnusbiisinään (http://my.firedoglake.com/jimwhite/tag/bruce-springsteen/).

Haluaisinkin kuulla, millä tavalla piraattipuolueen edustajat mieltävät taiteellisen teoksen: onko taide vain materiaa, kulutustavaraa, vai onko kyseessä jotain suurempaa, sellaista, johon taiteilijalle kuuluisi itsemääräämisoikeus samoin kuin vaikkapa työpanokseensa?