Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
Pirate0 # Posted on 31.12.2010 at 12.32
Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

Omistusoikeudesta? Miten kukaan voi omistaa tietyn nuottijärjestyksen? Tässä voitaisiin kertoa heti omistajuuden niukkuudesta, siinä mistä yhtä tiettyä kirjaa voi lukea vain yksi henkilö, kasa bittejä voidaan nolla kustannuksilla kopioida toisille rajattoman määrän. Ja kukaan ei voi sanoa omistavansa jonkun bittejä eikä tietoa. Mutta siitä voi kertoa jotkut muut jotka hallitsee asian paremmin.

Sinä lähdet ajatuskulusta jossa taiteellinen mielihyvä ja teoskappale on sama asia mitä se ei ole. Tämä heijastaa sinun teollista ajattelutapaa jossa teokset ja aineeton ’goods’, hyvä ja tieto on sama asia, rahan teon lähde. Kaikesta tulisi maksaa ja varsinkin jopa moneen kertaan. Edelleenkin täten tekijäinoikeudet on ollut näppärä tapa taata tavaroita ja palveluita aikana jolloin taiteen tuottajia ja kustantajia on ollut vähän mutta kuluttajia paljon isoissa segmenteissä.

Nyt tietotekniikan aikakautena myös kuluttajat voivat olla sekä teoksen tekijöitä, kustantajia sekä jakelijoita joten immateriaalinen omistusoikeus käsitteenä kokee inflaation jos sitä ei pyritä monopolisoimaan tiukoilla medialailla ja monopolisoimaan vain tiettyjen yritysten käyttöön. ja kun teoksia syntyy kiihtyvällä tavalla niin miten kukaan voi ajatella että jollakin tietyllä taholla olisi yksinoikeus tietoon, taiteeseen? Ennen alalla työskentelevät pystyivät seuraamaan oman alan työtä melko tarkkaan mutta entä sen jälkeen puolet suomen kansasta alkaa julkaisemaan ja myymään omaa tuotostaan omilla kotisivuillaan? Tämä olisi jo nyt mahdollista, sen jälkeen sormitietokoneet :silly: (siis tabletit) yleistyvät niin tämä tahti kiihtyy kun ihmiset löytävät sen ajatuksen että emme tarvitse kustantajia siihen että voin ansaita pari killinkiä enemmän.

Taiteilijalla ei ole yksiselitteistä yksinmääräämisoikeutta omaan teokseensa kun se on julkaistu, tämän jälkeen sitä otetaan mallia, kopioidaan, matkitaan surutta.