Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
Lahha # Posted on 31.12.2010 at 13.43
Profiilikuva käyttäjästä Lahha

[quote=”lheikkila”]sehän on pohjimmiltaan omistusoikeudesta. Nyky-yhteiskuntamme pohjautuu vahvasti siihen, että materiaan on vahva omistusoikeus. Kun kuvataiteilija maalaa taulun, valtaosan meistä oikeustajun mukaisesti hänellä on omistusoikeus tähän tauluun ja hän saa tehdä sillä mitä haluaa: pitää itsellään, myydä kenelle häntä huvittaa tai vaikka tuhota sen. Oma oikeustajuni sanoo, että samalla tavoin kuin kuvataiteilijalla, myös muusikolla on oikeus päättää, mitä hengentuotteellaan tekee. Tällöin voidaan puhua materiaalisen omistusoikeuden sijaan immateriaalisesta omistusoikeudesta. Millä logiikalla materiaalinen omistusoikeus on hyväksyttävää, mutta immateriaalinen ei? Oikeustajuni mukaan perusteluksi ei riitä se, että immateriaalista voidaan helpommin kopioida.[/quote]

Saahan muusikko ihan samalla tavalla päättää pitääkö hengentuotoksensa omana tietonaan vai myykö/jakaako sitä muille. Se että mitä tämän immateriaaliteoksen haltuunsa saaneet saavat sillä sitten tehdä ei mielestäni mitenkään liity taiteilijan omistusoikeuteen. Ei minun oikeustajuni mukaan maalarikaan saa enää määrätä taulun käytöstä sen jälkeen kun sen on myynyt.

Mielestäni taiteilijan on kestettävä se tosiasia että hänen teoksiaan voidaan käyttään hänelle vastenmielisten toimien/aatteiden edistämiseen, jos ei kestä niin pitääkööt teoksensa itsellään. Tosin en kannata suoja-ajan, jona kaupalliset tahot joutuvat maksaamaan kohtuullista korvausta teoksen käytöstä, poistamista kokonaan. Mutta kyllä se pitää rajoittaa järkevän pituiseksi.

Tietysti jos joku yrittää maalata taiteilijaa jonkin toiminnan tai aatteen kannattajaksi ilman hänen lupaansa niin tämä on mielestäni väärin ja voidaan varmaankin puhua kunnianloukkauksesta.