Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
lheikkila # Posted on 31.12.2010 at 13.46
Profiilikuva käyttäjästä lheikkila

Pirate0 kirjoitti:
Quote:Omistusoikeudesta? Miten kukaan voi omistaa tietyn nuottijärjestyksen? Tässä voitaisiin kertoa heti omistajuuden niukkuudesta, siinä mistä yhtä tiettyä kirjaa voi lukea vain yksi henkilö, kasa bittejä voidaan nolla kustannuksilla kopioida toisille rajattoman määrän. Ja kukaan ei voi sanoa omistavansa jonkun bittejä eikä tietoa. Mutta siitä voi kertoa jotkut muut jotka hallitsee asian paremmin.

Miten kukaan voi omistaa peräkkäisiä kirjainmerkkejä? Entä maa-alueita yhteiseltä palloltamme? Entä maasta kaivettuja luonnonvaroja? Asiat ovat sovittu näin siinä yhteiskunnassa, jossa elämme. Ymmärrän, että tämä on asia, jota haluatte muuttaa, mutta ”Miten kukaan voi omistaa tietyn nuottijärjestyksen?” ei ole kovin vahva argumentti muutoksen puolesta. Monistettavuus on yksi tapa argumentoida immateriaalioikeuksia vastaan, mutta itse lähestyisin asiaa niin, että jos ja kun taiteilja antaa teokseen jotain omasta itsestään, hänellä pitäisi olla samantapainen oikeus teokseen kuin kärjistettynä vaikkapa omaan ruumiiseensa, riippumatta siitä, onko se kopioitavissa vai ei.

Quote:Sinä lähdet ajatuskulusta jossa taiteellinen mielihyvä ja teoskappale on sama asia mitä se ei ole. Tämä heijastaa sinun teollista ajattelutapaa jossa teokset ja aineeton ’goods’, hyvä ja tieto on sama asia, rahan teon lähde. Kaikesta tulisi maksaa ja varsinkin jopa moneen kertaan. Edelleenkin täten tekijäinoikeudet on ollut näppärä tapa taata tavaroita ja palveluita aikana jolloin taiteen tuottajia ja kustantajia on ollut vähän mutta kuluttajia paljon isoissa segmenteissä.

Meillä on hieman ongelmia ymmärtää toisiamme, ehkäpä termien käytön takia. Ilmeisesti miellät teoksen jotenkin tuon sanan kautta fyysisenä esineenä (kuten kirja tai cd-levy), muuten en käsitä mitä puhut. En ajattele teosta teollisena asiana, vaan nimenomaan immateriaalisena. Suosittelen tutustumaan taiteellisen teoksen määritelmään vaikkapa Wikipediassa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Teos

Quote:Nyt tietotekniikan aikakautena myös kuluttajat voivat olla sekä teoksen tekijöitä, kustantajia sekä jakelijoita joten immateriaalinen omistusoikeus käsitteenä kokee inflaation jos sitä ei pyritä monopolisoimaan tiukoilla medialailla ja monopolisoimaan vain tiettyjen yritysten käyttöön. ja kun teoksia syntyy kiihtyvällä tavalla niin miten kukaan voi ajatella että jollakin tietyllä taholla olisi yksinoikeus tietoon, taiteeseen? Ennen alalla työskentelevät pystyivät seuraamaan oman alan työtä melko tarkkaan mutta entä sen jälkeen puolet suomen kansasta alkaa julkaisemaan ja myymään omaa tuotostaan omilla kotisivuillaan? Tämä olisi jo nyt mahdollista, sen jälkeen sormitietokoneet :silly: (siis tabletit) yleistyvät niin tämä tahti kiihtyy kun ihmiset löytävät sen ajatuksen että emme tarvitse kustantajia siihen että voin ansaita pari killinkiä enemmän.

Tämä on taas sitä foliohattuilua jota halusin välttää, kun ensimmäisessä viestissäni toivoin, että ei keskusteltaisi taloudellisista näkökulmista. Aletaan heti jauhaa jostain salaliitoista ja mystisistä korporaatioista, joilla olisi monopoli tietoon ja taiteeseen.

Kustantajatkin ovat aina olleet vain ihmisiä, ja valtaosa Suomen levy-yhtiöistä on yksittäisten idealistien pyörittämiä. Jos puolet kuluttajista tuottaa taidetta, miten ihmeessä jollekin tietylle taholle syntyisi monopoli siihen? Ja miksi alalla työskentelevien tarvitsisi mitään aktiivisesti seurata? En ymmärrä myöskään yhtään, mitä tarkoitat immateriaalioikeuden inflaatiolla taiteen levityskanavien muuttuessa, enkä varsinkaan siitä jotenkin loogisesti seuraavia tiukkoja medialakeja. Voisitko havainnollistaa tätä ajatusmallia jollain esimerkillä?

Täytyy vieläkin korostaa sitä, että haluaisin ennen kaikkea keskustella siitä, onko teidän mielestänne taiteilijalla oikeus taiteeseensa. Myös muista sivujuonteista voimme keskustella, mutta niitä ei kannata käyttää hämärtämään tätä alkuperäistä kysymystäni.