Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 27.10.2009 at 15.42
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Quote:Hypit nyt asioissa edelle. Ensin meidän pitää voittaa ne seuraavat eduskuntavaalit.
Tässä tulee esiin jo hieman huonohko asenne. Ei puolue ole olemassa sen takia, että se voittaisi vaaleissa. Puolue on olemassa sitä varten, että se edistää aatetta.

Kun tämän hetken valtapuolueita tarkastalleen, niin niiden ideologisuus on rappeutunut jo aikoja sitten. Ne pyrkivät tarjoamaan vähän kaikille jotain, ja senpä takia tavallisten kansalaisten on hankala erottaa eri puolueita toisistaan. Niiden politiikassa on vain pieniä eroja – ja hyvin usein on mahdollista löytää samasta puolueesta ihmisiä, jotka ovat kauempana toisistaan poliittisilta mielipiteiltaan kuin mitä kaksi eri puolueen ihmistä on. Tämä taas mahdollistaa korruption, kun puolueissa toimivien ei tarvitse olla ”puhdasoppisia”, vaan he voivat kannattaa mitä tahansa ja vaihtaa mielipiteitään yhtä usein kuin alusvaatteita. Mukaan siis mahtuu helposti kaikenlaiset pyrkyrit, joiden tarkoitus ei ole ajaa koko yhteiskunnan etua, vaan pyrkiä saamaan mahdollisimman paljon kaikkea kivaa itselle ja kavereille.

Minusta olisi hyvin ikävää, jos piraattipuolue ajautuisi tällaiseen asemaan. Jos aate ei mene vaaleissa läpi, on sitä perusteltava enemmän ja paremmin, eikä vaihdettava sitä.

Quote:Kuinka argumentoisit esim. ajankohtaisohjelmassa 0 vuoden suoja-aikaa? Toteaisitko vaan suoraan, että ei kiinnosta tuottajapuolen huolenaiheet, haluat vain käyttää tuotoksia, tehden sen oletuksen, että joku tuottaa aina vaikka kaupallinen piratismikin sallittaisiin?
Koko pointti tässä hommassa on se, että asiaa täytyy tarkastella koko yhteiskunnan näkökulmasta. Puhuminen tuottajapuolen rahan ansaitsemista vie keskustelun ihan väärille raiteille. Vastustajamme tekevät koko ajan niin, eikä meidän tietenkään kannata lähteä siihen mukaan.

Eli minä lähtisin vaatimaan kunnollisia todisteita siitä, että tuotanto vähentyisi radikaalisti, jos mitään suoja-aikoja ei olisi. Tällaisena netissä hyvin paljon aikaa viettävänä ihmisenä minulle on tullut erittäin selväksi, että ongelmana nykyään on tuotannon runsaus, jonka seasta pitäisi onnistua etsimään ne kaikki parhaat jutut – eikä se, että ikinä ei löytyisi mistään mitään viihdyttävää tai nautittavaa. Koska tekijänoikeudesta seuraa aina hyvinvointitappiota, kuten kaikista monopolioikeuksista, tarkastelun lähtökohtana on, kuinka paljon siitä seuraa jotain positiivista. Ylittävätkö sen hyödyt sen aiheuttamat haitat? Koska muun muassa internet todistaa varsin hyvin, että informaatiota tuotetaan ihan älyttömiä määriä täysin ilman tekijänoikeuksia, joutuvat tekijänoikeuksien kannattajat varsin ison todistustaakan alle.

Quote:Miksi työnantajapuoli ei sitten lähde neuvotteluihin vaatimuksella, että palkka on 0 eur/tunti (tai, että työntekijän tulisi maksaa työnantajalle etuoikeudesta tehdä työtä)? Ja miksi työntekijäpuoli ei vaadi miljardi euroa per tunti? Koska se on totaalisen naurettavaa ja osoittaa täydellistä neuvotteluhaluttomuutta.
Eri asioissa on tietenkin järkevää käyttää eri strategioita. Jos jollain on esittää parempi strategia, niin antaa tulla. Minä en oikein näe mitään muuta vaihtoehtoa tällä hetkellä Suomessa kuin suhteellisen radikaalin linjan kovaan ääneen rummuttamisen.

Quote:Uskomus siihen, että tekijänoikeus kaatuu itsekseenkin ”huomenna”, tuskin on uskottava argumentti.
Informaation tallennuskapasiteetti kasvaa koko ajan, josta seuraa että ihmiset voivat tallentaa kotikoneilleen yhä enemmän bittejä. Tiedonsiirtokapasiteetti kasvaa myös jatkuvasti, mikä takaa sen, että niitä bittejä myös siirretään. Tietty myös informaation jakamiseen tarkoitetu ohjelmistot parantuvat, etenkin anonymisoinnin puolelta. Eli kohtapuoliin suunnilleen kaikilla on mahdollisuus imuttaa tai striimata kotikoneisiin tai mobiililaitteisiin koko maailman tähän astinen (digimuodossa oleva) kulttuuri, eikä sitä voida mitenkään estää. Miten sellaisessa tilanteessa tekijänoikeusjärjestelmä voisi enää mitenkään pysyä pystyssä? Siitä tulee täysin käyttökelvoton!

Quote:Tämän takia ääripiraatit ovat Piraattipuolueelle vähän sama kuin stalinistit ovat Vasemmistoliitolle. Heidät varmasti suvaitaan puolueen sisällä vaikka eri mieltä ollaankin, mutta puolueen ulkopuolelta heidän mielipiteidellensä ja Uranuksen radan tuolla puolen kiertävä ajatuksenjuoksu aiheuttaa vain hysteeristä naurua (varsin ymmärrettävästä syystä).
Veikkaisin, että ulkopuoliset nauravat enemmän sille, jos piraattipuolue kaatuu kun huomataan ettei kukaan oikeasti tiedä, miksi näitä asioita ollaan tekemässä. Jos pohjalla ei ole mitään selkeää ja ristiriidatonta aatetta, niin voi helposti käydä.

Itse olen seurannut sekä immateriaalioikeusdebattia että politiikkaa jo useiden vuosien ajan, ja minulla on varsin selkeä näkemys siitä, että immateriaalioikeudet ovat haitallisia koko yhteiskunnalle. Nyt nettiaikakaudella niiden haitallisuus vain korostuu. Immateriaalioikeusjärjestelmä tulee romahtamaan kuin Neuvostoliitto, jonka jälkeen ihmiset tulevat ihmettelemään, miten kukaan edes ikinä keksi pitää niitä käyttökelpoisena ideana.

Hieman laajemmin näkemyksiäni voi lukea vastineestani HS-raadin piraattipuoluepohdintaan.