Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
Pirate0 # Posted on 3.1.2011 at 11.20
Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

Quote:

Samalla logiikalla immateriaalioikeuksien poistaminen johtaisi siihen, että kukaan ei lähde investoimaan mihinkään immateriaaliseen, jos lopputulokseen ei ole omistusoikeutta.

Wrong.

Mihinkään ilmaan ei voi investoida. Ainoastaan fyysiseen voidaan investoida. Aivan kuten jos investoidaan painotaloon täytyy olla melko tavalla varmoja että saa sijoitetun pääoman takaisin. Jos ei saa sitten on edessä konkurssi. Mutta fyysisenkään materialisen mailmassa ei ole mitään takeita siitä että saa sijoitetulle pääomalle tuottoa.

Quote:
Täytyy vieläkin korostaa sitä, että haluaisin ennen kaikkea keskustella siitä, onko teidän mielestänne taiteilijalla oikeus taiteeseensa. Myös muista sivujuonteista voimme keskustella, mutta niitä ei kannata käyttää hämärtämään tätä alkuperäistä kysymystäni

Tässä vaiheessä erottaa käsitteet Teos ja Teoskappale toisistaan. Taiteilijalla on mielestäni oikeus tulla nimetyksi jonkun teoksen tekijänä.

Kuluttaja ostaa teoksen teoskappaleen. Esim kirjan taikka Cd-levyn. Kun kuluttaja osataa tämän, tulee kuluttajalle teoskappaleeseen omistusoikeus.
Kustatajalle on luvattu yksinoikeus painaa teoskappaleita, tähän olemassa copyright järjestelmä joka turvaa kustajan ja taiteilijan rahallisen korvauksen. Kustajalle teoskappaleen tekemisestä koituvat kulut ja taiteilijalle korvauksen luomistyöstä.

Ajan mittaa tuostos tulee public-domain järjeslmän piiriin jolloin kaikki voi tehdä teoksesta teoskappaleita.

Kun teos siirtyy bitteihin teoksen kopioiminen on mahdollista ilman suuria investointeja ja tämän pitäisi kaiken järjen mukaan alentaa teoksista perittäviä kuluja.

Kysymys kuluu, mitä investointeja tämä immeratiaalisten teoksien teoskappaleiden tekeminen vaatii?