Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
lheikkila # Posted on 4.1.2011 at 11.38
Profiilikuva käyttäjästä lheikkila

Pirate0 kirjoitti:
Quote:[quote]

Samalla logiikalla immateriaalioikeuksien poistaminen johtaisi siihen, että kukaan ei lähde investoimaan mihinkään immateriaaliseen, jos lopputulokseen ei ole omistusoikeutta.

Wrong.

Mihinkään ilmaan ei voi investoida. Ainoastaan fyysiseen voidaan investoida. Aivan kuten jos investoidaan painotaloon täytyy olla melko tavalla varmoja että saa sijoitetun pääoman takaisin. Jos ei saa sitten on edessä konkurssi. Mutta fyysisenkään materialisen mailmassa ei ole mitään takeita siitä että saa sijoitetulle pääomalle tuottoa.[/quote]

Mitä ihme diibadaabaa sieltä taas tulee? Olisi mukavaa, jos joku toinenkin piraattipuolueen jäsen osallistuisi keskusteluun. Vai onko tämä jo käyty aiemmin?

Wikipedia – Investment: ”Investment is putting money into something with the hope of profit.”

Äänitteen tuottaminen itsessään on siis investointi. Äänitteen tuotantoketjussa tapahtuu investointeja sekä fyysisiin että aineettomiin asioihin. Esimerkkejä investoinneista, joita tarvitaan esimerkiksi täyspitkän musiikki-cd:n tekemiseen.

– Äänitteen tuottaja (oli se sitten levy-yhtiö tai taiteilija itse) ostaa äänityspalvelut studiolta vaikkapa hintaan 10 000 euroa. Tästä summasta studio investoi laitteistoon 2500 euroa ja äänitystiloihin 2500.
– Tuottaja ostaa kansitaiteen graafikolta tuhannella eurolla, joka investoi osan summasta tuotantovälineeseen, grafiikkaohjelmistoon.
– Muusikko itse tekee investointeja omiin tuotantovälineisiinsä eli soittimiin.

Quote:[quote]
Täytyy vieläkin korostaa sitä, että haluaisin ennen kaikkea keskustella siitä, onko teidän mielestänne taiteilijalla oikeus taiteeseensa. Myös muista sivujuonteista voimme keskustella, mutta niitä ei kannata käyttää hämärtämään tätä alkuperäistä kysymystäni

Tässä vaiheessä erottaa käsitteet Teos ja Teoskappale toisistaan. Taiteilijalla on mielestäni oikeus tulla nimetyksi jonkun teoksen tekijänä.[/quote]
Tässä vaiheessa? Olen koko ajan puhunut teoksista teoksina.

Quote:Kuluttaja ostaa teoksen teoskappaleen. Esim kirjan taikka Cd-levyn. Kun kuluttaja osataa tämän, tulee kuluttajalle teoskappaleeseen omistusoikeus.
Kustatajalle on luvattu yksinoikeus painaa teoskappaleita, tähän olemassa copyright järjestelmä joka turvaa kustajan ja taiteilijan rahallisen korvauksen. Kustajalle teoskappaleen tekemisestä koituvat kulut ja taiteilijalle korvauksen luomistyöstä.

Ajan mittaa tuostos tulee public-domain järjeslmän piiriin jolloin kaikki voi tehdä teoksesta teoskappaleita.

Kysymys onkin, mikä tuo aika on ja millä oikeutuksella. Piraattipuolue vaatii ohjelmassaan ajaksi 5-10 vuotta, mikä on mielestäni aivan liian vähän lähinnä sillä perusteella, että taiteilijalle kuuluu omistusoikeus hengentuotokseensa (ks. perusteluita edellisissä viesteissä). Aikaa voidaan helposti perustella pidemmäksi (ainakin pidemmäksi kuin otsikon nolla vuotta) myös taloudellisilla näkökulmilla kuten yllä.

Quote:Kun teos siirtyy bitteihin teoksen kopioiminen on mahdollista ilman suuria investointeja ja tämän pitäisi kaiken järjen mukaan alentaa teoksista perittäviä kuluja.

Niin, digitaaliset versiot vaikka musiikkialbumeista ovat jonkin verran halvempia kuin fyysiset cd:t, jos et ole huomannut.