Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 9.1.2011 at 23.57
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

Quote:Kun nyt todellisuus on jo siinä tilanteessa mihin kuvittelet tuon suoja-ajan nollaamisen vievän, eikö ole turha pelätä tuollaista? Siis meillä on helppokäyttöisiä striimaussivustoja, mutta ei se ole tappanut elokuvia tai tv-sarjoja vielä.

Niin, vielä ei ole tappanut. Paino sanalla vielä.

Konservatiivisimpia taitavat olla ne, jotka istuvat rahakirstujen päällä. Toistaiseksi tuotannot ovat saaneet rahoitusta, koska kirstunvartijat eivät omassa putkinäköisyydessään ja vanhoillisuudessaan ole vielä tajunneet, että kohta ei enää olekaan luvassa helppoja voittoja. Kun ne sen tajuavat, rahahanat menevät kiinni ja se oli sitten siinä, viimeinen sammuttaa setistä valot (n. 100 kW).

Vaikka olisi kuinka etukäteen takuuvarma hitti, loistava käsikirjoitus ja maailman prahaat näyttelijät, niin leffa voi silti olla massiivinen floppi. Sitä ei koskaan tiedä ennakkoon. Siksi rahoitus on väistämättä isolta osin riskirahaa, ja sitä ei löydy ihan joka jampalta. Se raha saattaa kadota, ja se riski pitää pystyä kantamaan. Tai sitten se voi poikia moninkertaisesti takaisin.

Ns. ammattitituotantoja ei tehdä ilman rahoitusta, sillä lipputuloja ym. muita myyntituloja ei saa haltuunsa etukäteen. Jos rahoitusta ei saa, kun rahoittajat eivät usko sijoituksensa takaisinsaamiseen, niin tuotannot jäävät tekemättä. Ja ne sijoittajat vasta vanhoillisia ovatkin, päiden kääntäminen siihen, että jokin uusi ansaintamalli voisi toimia, on melkoisen työn takana, ei ehkä onnistu koskaan. Tekijöiltä ja tuotantoyhtiöiltä ei tarvittavia varoja löydy, ei vaikka kuinka saisi tukea esim. elokuvasäätiöltä.

Myöskään amatöörituotannot eivät ole ilmaisia. Niihin tarvitaan aina tietty määrä työtunteja ja kalustoa sekä esimerkiksi kuvauspaikkoja. Projektin eteen tehdyt työtunnit ovat pois jostain muualta – ansiotyöstä tai vapaa-ajasta. Kalustoa, kuvauspaikkoja jne. voi koittaa saada ruinaamalla halvalla tai ilmaiseksi. Samoin myös työvoimaa. Mutta jonkin starwreckin voi tehdä vain muutaman kerran, ja tekijöiden pitää käytännössä olla nuoria – vailla sen suurempia sitoumuksia, mahdollisesti myös vanhemipien sponsoroimia. Tai vähintäänkin Kelan.

Jos kaikki isommat tuotannot menisivät pelkäksi työvoiman, kaluston, kuvauspaikkojen, lavasteiden, cateringin, autojen jne. ruinaamiseksi, niin jossain vaiheessa ns. antavat osapuolet saisivat mittansa täyteen. Itse asiassa ovat saaneet jo nyt, sillä melkoinen osa isojenkin elokuvatuotantojen resursseista on hankittu ruinaamalla ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi, ja samalla on luvattu kuu taivaalta. Esimerkiksi näkyvyytenä elokuvassa. Monet ns. sponsorit ovat syystäkin kokeneet tulleensa huijatuiksi, ja ovat siksi lopettaneet kokonaan elokuvatuotantojen tukemisen. Ja tämä siis jo nyt, kun vielä tehdään elokuvia ainakin näennäisesti kaupallisin ehdoin (siis Suomessa). Entäpä sitten, kun vanhanmallinen kaupallinen toiminta ei enää saa rahoitusta eikä muutenkaan kannata?

Jos siirrytään kokonaan amatöörituotantoihin, niin luultavasti ensi-iltaan tulevien elokuvien määrä tulee romahtamaan, sillä lopulta vain harvat olisivat valmiita tekemään sellaisia henkilökohtaisia uhrauksia kuin esimerkiksi starwreckin tuotantotiimi. Elokuvien tuotantoajat venyisivät loputtomiin, ja ne harvat, jotka koskaan valmistuvat, olisivat laadultaan hyvin vaihtelevia. Niinkuin elokuvat ovat toki nykyäänkin, mutta tarjonnan vähäisyyden takia hyviä elokuvia ilmestyisi todella harvoin.