Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 27.10.2009 at 19.04
Profiilikuva käyttäjästä whiic

mrZombie: ”Ei puolue ole olemassa sen takia, että se voittaisi vaaleissa. Puolue on olemassa sitä varten, että se edistää aatetta.”

Jos PP saa yhdenkin paikan eduskuntaan, se auttaa kummallisesti median kiinnostuksessa puoluetta kohtaan ja tarjoaa näkyvyyttä aatteelle sen kautta.

mrZombie: ”Jos aate ei mene vaaleissa läpi, on sitä perusteltava enemmän ja paremmin, eikä vaihdettava sitä.”

Mutta siinähän se ongelma onkin, kun ääripiratismi on suunnilleen yhtä vakavasti perusteltava kuin kommunismi: joko sitä perustelee kieliposkessa tehden koko hommasta vitsiä, tai sitä tekee jalat ilmassa leijuen realiteetit unohtaen tehden itsestään vitsin.

Tuommoinen ”tekijänoikeus kaatuu joka tapauksessa, joten meidän pitää ajaa myös kaupalliseksi suoja-ajaksi 0 vuotta, jotta me ei olla konservatiivisempia kuin Kokoomus on huomenna” on melkoisen uskomatonta shittiä. Tekijänoikeus ei taatusti kuole, ei itsekseen, eikä meidän toiminnasta. Se ei osoita mitään merkkejä kuolemisesta vaikka se sairastaakin syöpää.

mrZombie: ”Koko pointti tässä hommassa on se, että asiaa täytyy tarkastella koko yhteiskunnan näkökulmasta. Puhuminen tuottajapuolen rahan ansaitsemista vie keskustelun ihan väärille raiteille. Vastustajamme tekevät koko ajan niin, eikä meidän tietenkään kannata lähteä siihen mukaan.”

Tuottajapuoli on OSA yhteiskuntaa, kuten on kuluttajakin. Teosto et kumpp ajavat ainoastaan tuottajan etua (ja sitäkin melko huonosti). Ääripiraatti ajaa vain kuluttajan etua (ja siinäkin saattaa ampua itseään tai kuluttajaa jalkaan, sillä kaupallisen alan ahdinko vaikuttaa kulttuurin tuotantoon). On toki totta, että nykyiselläänkin on public domainiin lisensoituja tuotteita, mutta kovin ankea olisi elokuva ja animaatiotarjonta ilman kaupallista toimintaa. Tai, jotakin kaupallista toimintaahan aina jäisi, mm. maksetuista mainoksista sivustolla joka streamaa omia tuotoksiaan, mutta aika moinen notkahdus se silti olisi.

mrZombie: ”ongelmana nykyään on tuotannon runsaus, jonka seasta pitäisi onnistua etsimään ne kaikki parhaat jutut”

Oletko varma, että niitä parhaita juttuja olisi koskaan tehtykään ilman jonkinasteista tekijänoikeudellista suojaa (vaikka sitten se lyhyt 5 vuotta kaupalliselle ja 0 vuotta epäkaupalliselle)? Mistä tiedät, että kaupallisen puolen ahdinko karsisi roskat pois ja jättäisi helmet? Uskonpa vaan, että jäljelle jää pelkät mainoselokuvat, product-placement++, jonka rinnalla ”I, Robot” ei enää näytäkään yhtään Audi-mainokselta.

mrZombie: ”minä lähtisin vaatimaan kunnollisia todisteita siitä, että tuotanto vähentyisi radikaalisti, jos mitään suoja-aikoja ei olisi.”

Levyttäisitkö albumin, jos voisit olla varma että Rainbow tekee albumistasi kopion alle viikossa, ilman levytykseen liittyviä kustannuksia? No, CD toki tekee kuolemaa, mutta kyllä se äänitys asiallisella ammattilaisstudiolla aina jotakin maksaa.

Minä vaadin kunnollisia todisteita, että Kuu ei ole juustoa. Siis kuorensa sisältä. Pinnalta se on todistettavasti kiveä, mutta uskon, että sillä on juustosydän.

mrZombie: ”Minä en oikein näe mitään muuta vaihtoehtoa tällä hetkellä Suomessa kuin suhteellisen radikaalin linjan kovaan ääneen rummuttamisen.”

Mielestäni nykyinen puolueohjelma on jo niin radikaali kuin on argumentoitavissa (paitsi ehkä patenttien kohdalla saisi olla jyrkempi kanta, mutta me ei olla vielä ehditty käydä kattavaa keskustelua asiasta). Pelleksi ei pidä ruvata eikä olla radikaali radikaaliuden takia.

mrZombie: ”tallennuskapasiteetti kasvaa — Tiedonsiirtokapasiteetti kasvaa — jakamiseen tarkoitetu ohjelmistot parantuvat — Miten sellaisessa tilanteessa tekijänoikeusjärjestelmä voisi enää mitenkään pysyä pystyssä?”

Tuo on kaikki yksityistä kopiointia, jolle PP esittää 0 vuoden suoja-aikaa. Nyt oli puhe kaupallisesta kopioinnista, ei vertaisverkoista. Kaupallisten piraattikopioiden kohdalla ei ole moista käsiin räjähtämistä nähtävissä (Kiinaa lukuunottamatta). Enkä halua sen räjähtävän käsiin, koska se ei ole hyväksi kuluttajan kannalta.

VirallinenValvoja: ”Rick Falkvinge ja Piratpartiet ovat vetäneet Ruotsissa vuodesta 2006 lähtien retorisesti varsin tiukkaa linjaa kaupallisen käytön suoja-aika vaatimuksen ollessa 5 vuotta ja ei-kaupallisen käytön 0 vuotta.”

Hieman tiukempi kuin Suomen PP:llä (5-10 vuotta & 0 vuotta), mutta varmasti argumentoitavissa paremmin kuin mrZombien 0 vuotta & 0 vuotta.