Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta! Vs:Kaupallinen suoja-aika: 0 vuotta!

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 10.1.2011 at 1.22
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

Quote:Miten lähtisit perustelemaan sitä että näin tulisi käymään? Kuinka kauan aikaa tuohon mielestäsi kuluu vielä?
Etkö tässä vaiheessa voisi hieman perääntyä ja todeta että on mahdollista, että noilla striimaussivustoilla ei olekaan välttämättä kuvittelemaasi vaikutusta elokuva-alalle?

Kyse on siitä, minkälainen viesti annetaan suurelle yleisölle. Kun striimaussivustoista tulee laillisia, myös yleinen tietoisuus niistä kasvaa, jolloin käyttäjien määrä luultavasti räjähtää. Kyllähän noita käytetään jo nyt laajasti, itsekin niitä käytän mm. katsoakseni leffoja ja TV-sarjoja, joita ei muuten käsiin saa. Tai sitten en vain halua niistä maksaa. Tunnustan.

Quote:Eikö asia ole vähän näin että jos ”ammattilaisleffat” loppuvat ja kukaan ei halua niistä maksaa, ovat ne täysiä turhakkeita muutenkin? Siis uskon että jos kävisi niin kuin pelkäät, väki huomaisi että ehkä niistä kuitenkin kannattaisi maksaa. En tietenkään usko että noin tulee käymään, väkihän vapaaehtoisesti maksaa kulttuurinluomisesta kickstarterin tapaisissa sivustoissa vaikka meillä on netissä niin paljon ilmaista katsottavaa, kuunneltavaa ja luettavaa ettei kukaan meistä saa sitä kulutettua. Siis ihan laillistakin tavaraa.

Varmasti tulevaisuudessakin on kysyntää ns. ammattileffoille (jotka sori vaan kaikki amatööritekijät, ovat yleensä niitä, joita pysty katsomaan, amatööritekeleet aika harvoin). Jos luit edellisen postaukseni, niin se pointti ei olekaan siinä, etteiväkö leffat voisi kerätä tuloja riittävästi. Kyse on siitä, että jos rahoittajat eivät omassa härkäpäisyydessään näe elokuvatuotannoille taloudellisia mahdollisuuksia, ne eivät rahoita niitä. Ja sen jälkeen elokuvien tekemisestä tulee aika lailla mahdotonta. Jo nyt tarvittavan rahoituksen raapiminen kasaan vaatii melkoisia jonglöörin taitoja.

Kyse ei ole jostain, jonka voi mitata tieteellisen tarkasti – kyse on ihmisten luottamuksesta tulevaan ja siihen, saavatko he sijoituksensa takaisin. Ja siinä suhteessa useimmat kaihtavat riskejä – varsinkin jos kyseessä on niinkin epävarma ala kuin kulttuuri. Mesenaatit ovat sitten asia erikseen, mutta niitäkin on harvassa.

Jos leffan rahoittaminen etukäteen saaduilla lahjoituksilla saadaan toimimaan, niin ei minulla ole mitään sitä vastaan. Sehän poistaa myös valtavan riskin tuottajan harteilta, eikä tarvitse kumarrella kaikkitietävien tuotantoneuvojien, ennakko-ostajien ja rahamiesten suuntaan.