Vs:Keskustelu presidenttivaaleista ja -ehdokkaista

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Keskustelu presidenttivaaleista ja -ehdokkaista Vs:Keskustelu presidenttivaaleista ja -ehdokkaista

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 2.5.2011 at 19.43
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

”Mutta haluaisin ehdokkailta kuulla, että miten he aikovat tuoda esiin sen, että piraattiaate on Suomelle tärkeä, niin että tavallisetkin ihmiset sen ymmärtää.”

Olemme tienhaarassa, jossa pitää valita, mennäänkö sellaiseen yhteiskuntaan, jossa tietoa pantataan tekijänoikeuksien ja patenttien taakse, valtiot keräävät yhä enemmän tietoa kansalaisistaan, mutta toimivat itse suljettujen ovien takana, ja Internetin mahdollistamaa ennennäkemättömän laajaa sananvapautta pyritään kaventamaan. Vai mennäänkö sellaiseen yhteiskuntaan, jossa tieto ja kulttuuri liikkuvat vapaasti, jokainen saa vapaasti ilmaista itseään, ja jossa päätöksenteko ja hallinto ovat avoimia, mutta yksityishenkilöiden yksityisyys turvattu. Tämän vuosisadan suuri kysymys on se, mitä tietoa saa hankkia ja levittää, kuka ja miten. Piraattipuolueen on nostettava nämä asiat keskusteluun, koska kukaan muu ei sitä näytä tekevän.

Presidenttinä voi pyrkiä vaikuttamaan etenkin ulkopoliittisissa asioissa avoimuuteen ja kansainvälisten sopimusten valmistelukäytäntöihin ja tietysti mielipidejohtajana ajaa näitä asioita.

”Miten puolueen imagoa pitäisi rakentaa?”

Vapaamielinen, rehellinen, älykäs, noin yleisellä tasolla. Eri kohderyhmille tulee viestiä eri tavoin, tietenkin.

Parhaimmaksi potentiaaliksi presidentinvaalien osalta näkisin seuraavat:

a) kun puolueella on ehdokas vaaleissa, vahvistuu kuva ”oikeasta” ja vakavastiotettavasta puolueesta, jota voisi vaikkapa äänestää kunnallisvaaleissa

b) erottumalla muista ehdokkaista hieman radikaalienkin kuuloisilla ajatuksilla herätetään innostusta ja mielenkiintoa samankaltaisesti ajattelevien keskuudessa

c) kohdasta b seuraa, että ei pyritä ”koko kansan puolueeksi” tai ”koko kansan presidentiksi”.

”Mitkä olisivat kampanjan pääasiat joita haluatte itse tuoda esille?”

Presidentillä pitää säilyttää valtaoikeuksia, koska presidentinvaali on suosituin kansanvaali ja ellei presidentillä ole valtaoikeuksia, ei ole järkeä järjestää vaalejakaan. Presidentti myös tasapainottaa jossain määrin hallituksen valtaa.

Sanoisin olevani valmis käyttämään presidentillä olevia valtaoikeuksia, kuten armahdusoikeutta ja oikeutta palauttaa eduskunnan hyväksymä laki takaisin eduskunnan käsittelyyn (kertaalleen kutakin lakia kohden, eräänlainen veto-oikeus).

Armahtaisin uhrittomista rikoksista tuomitut (jos vain armahdusta pyytävät), eli lähinnä kai nettipiratismista, huumausaineiden käyttörikoksesta ja totaalikieltäytymisestä tuomitut.

Olisin valmis kieltäytymään allekirjoittamasta (eli palauttamaan eduskunnan käsittelyyn) sellaiset lait, jotka heikentävät perusoikeuksien toteutumista.

Vastustan Natoa, mutta kohtuullisen laimeahkosti. Haluaisin, että asiasta järjestetään kansanäänestys ja noudatetaan sen tulosta, jotta päästäisiin edes hetkeksi eroon iänikuisesta Natosta jankkaamisesta.