Vs:Kirjastot pelkäävät olemassaolonsa puolesta…

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Kirjastot pelkäävät olemassaolonsa puolesta… Vs:Kirjastot pelkäävät olemassaolonsa puolesta…

Julkaisija Vastaukset
Ruuhijarvi # Posted on 15.2.2010 at 2.05
Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

En näe mitään syytä sille, ettei kirjastoja voisi osittain korvata nimenomaan valtion/kuntien yläpitämillä tracker- ja www-palvelimilla ja tiedostoja jakavilla palvelimilla. Kirjastojen palvelimilla olevista tiedostoista voitaisiin jopa maksaa korvaus alkuperäisille tekijöille, kuten nyt kirjastoon lainaan otettavista teoksista maksetaan, ja toimintaa voitaisiin vaikka rahoittaa www-sivujen yhteyteen sijoitetulla mainonnalla. Toiminta ei pyrkisi voiton tekemiseen ja sillä tuotettaisiin tuloja artisteillekin. Jakamisen sujuvuudesta vastaisivat piraattihenkeen tietenkin kaikki verkon käyttäjät.

Jos ja kun tekijänoikeuslaki saadaan uudistettua edes likimain sellaiseksi, mitä Piraattipuolue ajaa, pitäisi pohtia laitettaisiinko artistien musiikkia ”väkisin” jakoon valtion/kuntien pyörittämään verkkoon. Ehkä siinä vaiheessa tosin kukaan ei olisi niin tyhmä, että kieltäytyisi tällaisesta, koska tästä he saisivat mahdollisesti edes jotain tuloja, kun taas laillistetuissa muissa jakelukanavissa ei suoria tuloja olisi lainkaan, vaan kaikki tulot tulisivat nimenomaan piratisoinnin tuloksena tulleesta ostopäätöksestä, keikkakäynneistä ja muusta vastaavasta.

Jo nyt, ennen udistusta tällainen järjestelmä olisi hieno luoda. Marginaaliartistit, joilla ei ole varaa maksaa kunnollisesta musiikkitiedostojen jakelusta, mutta haluavat jakaa tuotoksiaan suuren joukon kesken, kenties jopa siinä toivossa, että joku maksaisikin tuotoksesta, voisivat laittaa albumeitaan jakoon, samoin kirjailijat ja elokuvantekijät. Mikäli jokin kuuluisampikin poppoo tajuaisi, että tämä on fiksu homma ja tällä saadaan positiivista julkisuuskuvaa, niin mikään (levy-yhtiön lisäksi, köh) ei heitä estäisi laittamasta albumiaan jakoon. Kaikki olisivat tervetulleita.

Public domainin alaista tavaraa voisi kuka tahansa lähettää kirjastolle, jolloin kirjastolla tarkistettaisiin onko kyseinen media todella public domainia vaiko ei. Vanhemmat tallenteet ovat yleensä melko kehnossa kunnossa, mutta kirjastolla voisi olla omat henkilöt remasteroimassa kansan lähettämää musiikkia ja videoita ja tätä voitaisiin tehdä myös käyttäjien voimin. En tosin tiedä millaiset kustannukset tästä syntyisivät, joten tämä on lähinnä heitto. Suuren public domaim -kirjaston myötä artisteille syntyisi kuitenkin suunnaton samplevarasto.

En todellakaan ymmärrä miten kirjastojen tässä pitäisi pelätä. Se, että nykymuotoiset kirjastot saattavat vielä joskus kuihtua, ei tarkoita, että se tulee tapahtumaan aivan pian. Ja ei muuttuminen tarkoita olemassaolon lakkaamista. Ei matkustaminenkaan mihinkään ole kuollut, vaikkemme enää hevoskärryillä kuljekaan.