Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille? Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 20.11.2009 at 20.10
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Tässä nyt on se, että Linuxin maagista huomisen tulemista on toitotettu jo yli 10 vuotta ja sitä päivää ei ole vieläkään näkynyt. Markkinaosuus kun ei ole merkittävästi noussut viimeisen kymmenenkään vuoden aikana, joten miksi nytkään? Ei mikään ole muuttunut niistä ajoista, kun minäkin kakarana olin oikeen tosi anti-MS, niinku kaikki kaveritkin oli. Sitä paitsi eihän se wintoosa aikoinaan koskaan toiminutkaan. Nykyään tilanne on aika lailla eri.

Yrityspuolella homma on aika eri kuin kotona. Ei ne yrityspuolen järjestelmät vaan ala maagisesti toimimaan linuxissa. Linuxia sitä paitsi kyllä käytetäänkin yrityksissä, esim. automaatiojärjestelmän eri osissa. Esim. robotti voi toimia linuxilla.

Miten edes voi kuvitella vertaavansa kelan ja työkkärin järjestelmiä johonkin pikkuseen kouluun? Saati omaan linux-läppäriinsä?

Linuxin saa kyllä ilmaiseksi, mutta sen asentaminen, ylläpito ja tuki on kaikkea muuta kuin ilmaista. Suuret yritykset laskevat itse asiassa MS:n tuotteiden olevan loppujen lopuksi halvempia, kuin avoimen koodin ratkaisut.

Ja vielä: entä jos joku kusee? Kuka on vastuussa? Linuxin puolella ei kukaan, siinähän olet keskenäs sitte ku joku ei toimikaan ja hyvällä säkällä 10 miljoonaa euroa tulee tappiota päivässä.

Linuxin käytön laajentuminen lähtee kyllä sieltä kotipuolelta ja alemman asteen kouluista, joissa yritystason vaatimuksia ei ole. Mutta kyllä se ylemmän asteen kouluihin meno jo vaatii jotain vakavasti otettavaa markkinaosuutta, mitä noin prosentti ei ole. Jos markkinaosuus on olematon, niin jotain vikaahan on pakko olla. Kyllä ihmiset maailman parasta ilmaista mielellään käyttäisi. Ei auta kuin jatkaa kehittämistä. Vauhdin pitää olla kova, ettei mäsä ja omppu kerkiä karkuun.

Paljon realistisempaa olisi vaatia julkisella sektorilla avoimien rajapintojen käyttöä, jotta ei sitouduta tiettyihin toimittajiin. Mitään ei siis ostettaisi ilman, että rajapinnat toteutetaan avoimina. Tämä olisi siis ehto suoraan tarjouspyynnössä. Linuxia taas pitää kannustaa käyttämään siellä missä säästöt ovat todelliset ja minne se kaikin puolin sopii.