Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille? Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Julkaisija Vastaukset
Spif # Posted on 20.11.2009 at 22.00
Profiilikuva käyttäjästä Spif

Et ole kyllä kovin paljoa seurannut kehitystä, jos väität ettei viimeisen 10 vuoden aikana olisi tapahtunut mitään. Minä olen käyttänyt linuxeja nyt muutaman vuoden ja selvää kehitystä on ollut sinäkin aikana vaikka kuinka paljon. Muutkin käyttikset toki kehittyvät jatkuvasti, mutta mielestäni linux on silti jo monessa suhteessa mennyt esim. Windowsien ohi.

10 vuotta sitten Linux ei todellakaan ollut valmis työpöydille, mutta väittäisin että esim. Ubuntu alkaa tänä päivänä olemaan valmis suurimmalle osalle työpöydistä. Ubuntun kehityksessä tuntuu olevan joka julkaisussa edellistä suurempi harppaus koska kehittäjämäärä kasvaa jatkuvasti.

Markkinaosuus alkaa luultavasti nousta siinä vaiheessa kun kaupasta voi ostaa myös sellaisen koneen jossa on asennettuna linux eikä windowsia. Onhan se ihan selvä ettei peruskäyttäjiä kiinnosta sitä käyttistä vaihtaa eikä se markkinaosuus sitten kasva. Ehkä se alkaa kasvaa ensi vuonna kun Chrome OS – laitteita aletaan myydä, ehkä IBM:n myymät Ubuntu-koneet alkavat saada markkinaosuutta tai ehkä miniläppäreitä aletaan myymään kunnollisilla linux-jakeluilla varustettuna. Yrityksiä tuoda linux työpöydille on ainakin tulossa paljon.

Yrityspuolen järjestelmäthän tehdään niille käyttiksille joille niitä halutaan ostaa. Nyt kun peruskoulut ja lukiot ovat siirtyneet LTSP-ratkaisuihin siellä täällä ja kokemukset ovat olleet hyviä, alkaa luultavasti koulut isommassakin mittakaavassa harkitsemaan vaihtoa. Tämä näkyy luultavasti myös kotikäytössä. Yleensä kotiin halutaan samat softat kuin koululla on. Töissä halutaan käyttää sitä softaa mihin on totuttu. LTSP-kouluissahan ei varsinaisesti ole tarkoitus opettaa käyttämään openofficea jne. vaan puhutaan tekstinkäsittelyn opettamisen aloittamisesta ja Wordin käytön opettamisen lopettamisesta. Minusta tämä on kuitenkin myös yksi selkeä merkki linuxin markkinaosuuksien kasvusta tulevaisuudessa. 10 vuotta sitten ei tällaista ollut näköpiirissä.

Millaista vastuuta tarkoitat? Korvaako Microsoft esimerkiksi tietoturva-aukoista aiheutuneet haitat? Tuskin. Entäs jos windows-kone laukeaa paperitehtaalla ja aiheutuu katko joka maksaa 10 miljoonaa, korvaako Microsoft sen? Tuskin. Linuxille, esim Red Hatille on käsittääkseni ihan vastaavat kaupalliset tuet kuin Windowsille. Ubuntullekkin on jotain, mutta kai se Red Hat on suosituin yrityskäytössä tällä hetkellä.

Olen kyllä samaa mieltä siinä, että ei se Linux vielä ihan joka koneeseen taivu, mutta käyttö näyttää lisääntyvän niissä koneissa joihin linux sopii. Sitä kautta tulee myös enemmän kehittäjiä ja enemmän kysyntää jolloin kaupallisetkin tahot alkavat kiinnostua Linuxista. Esimerkiksi monet laitevalmistajat tekevät jo ajureita Linuxille vaikka onkin pienet markkinaosuudet. Jos vain yksi yritys tukee linuxia niin käytännössä koko Linux-markkina-alue on tämän valmistajan aluetta ja kilpailijoilla ei sinne ole mitään asiaa. Muidenkin yritysten on lähes pakko tukea linuxia vaikka siitä tulisi aluksi tappiotakin pienen myynnin vuoksi. Tällainen lumipalloefekti varmasti kiihdyttää linuxin tukemista kaupallisella puolella ja kun ohjelmat sekä laitteet tukevat linuxia niin ei yrityksilläkään ole mitään ongelmaa vaihtamisessa.