Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille? Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 21.11.2009 at 9.30
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Höpöhöpö. Vaikka osa ihmisistä olisikin niin tyhmiä että käyttää huonompaa, niin ei kuitenkaan 90%. Se, että jos ilmainen tuote on parempi, niin siinä ei paljon korporaatiolla ole sanomista. Paremmuus sitä paitsi riippuu myös käyttäjästä ja käyttäjän kokemasta käyttökokemuksesta mikä taas on henkilökohtainen kaikille.

Jos nyt lasketaan, että wintoosa maksaa koneen mukana OEM:nä (tai massalisenssinä) jotain 50e hujakoilla ja sen käyttöikä on 3v (XP:llä oli 5-8v), niin hinnaksi tulee 1,4 euroa kuussa. Ei se nyt ihan hirveä hinta ole käyttöjärjestelmästä + tuotetuesta. Vaikka tuon erehtyisi ostamaan 170e täyshintaan, niin hinnaksi jää silti vielä alle 5e kuussa.

Itselleni suurimmat pointit ovat CAD-ohjelmistot (koska opiskelen tuotesuunnittelua), MS Office (koska officea tarvitsee todella usein ja se nyt vaan on paras), markkinaosuus (koska minulla on tietokoneisiin liittyvä liikeidea) ja pelit.

Spif:

En sanonut ettei kehitystä ole tapahtunut, vaan sitä ei ole tapahtunut tarpeeksi, jotta markkinaosuus olisi lähtenyt mihinkään merkittävään kasvuun. Ja tätä kasvun alkua on odotettu jo yli 10 vuotta.

ChromeOS:iin en paljon luottaisi, koska sillä ei voi tehdä oikeastaan mitään. Johan se linuxikin floppasi miniläppäreissä sillä, ettei se tarjonnutkaan samaa käyttökokemusta kuin 8v vanha XP, minkä ostajat markkinoinnin perusteella olettivat. Itse kyllä väittäisin miniläppärin olevan jo linuxille parempi, ettei akku ole heti tyhjä. Valtavirralle ei kuitenkaan kelvannut. Tosin rauta ja akut kehittyy, joten kohta sitä etua ei enää linuxilla ole miniläppäreissäkään vaan sinne laitetaan sitten Windows 7.

Sitä paitsi omassa emolevyssänikin on toiminto (http://expressgate.asus.com/), jolla pääsee nopeasti mesettelemään ja lähettämään sähköpostia käynnistämättä käyttöjärjestelmää ollenkaan. Eipä ole tullut käytettyä. Itse asiassa kone herää sleepistä 2 sekunnissa, kun tuonne buuttaamiseen menee 5 sekuntia ;)

Tietoturva-aukkoja ei katsota käyttöjärjestelmän aiheuttamiksi vioiksi. Niitä nyt on mahdotonta estää etukäteen, kysy vaikka firefoxin koodareilta. Niiden kohdalla vastuu tarkoittaa sitä, että ne korjataan. MS tukee yksittäistä käyttöjärjestelmäversiota hyvin pitkään. Windows 3.1 kuopattiin vasta pari vuotta sitten. Laitteiston leviämisen korvaa laitteistotoimittaja käyttöjärjestelmästä riippumatta. Red Hatin tuet ovat kaikkea muuta kuin ilmaisia. Red Hat on suosituin juuri tukensa ja osaamisensa takia, jota ilmaisuus ei tarjoa. Eli edes linux-puolella ilmaisuus ei kelpaa.

Tottakai ilmainen lisääntyy siellä minne se sopii. Lisääntyminen on vaan hidasta, eikä mikään todellinen kasvu ole vielä koskaan alkanut. 1%-yks markkinaosuutta tarkoittaa semmosta 10 miljoonaa käyttäjää. Eli miljoona käyttäjää lisää ei koko maailman asioihin kauheasti vaikuta.