Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille? Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 21.11.2009 at 18.57
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Blender onkin yksi parhaista avoimien ilmaisten ohjelmien taidonnäytteistä. Ja kuten sanottu se alkaa olla jo lähellä yleisesti tuotantokelpoista softaa alueella, jossa ei todellakaan ole helppoa loistaa. Moni on kuitenkin vielä valmis maksamaan tuhansia euroja per kaupallinen lisenssi muista softista. CAD (Computer Aided Design) eli tietokoneavusteinen suunnittelu on varsin laaja termi ja kyllä minusta Blender, 3dsmax ja kumppanit kuuluvat myös siihen kastiin vaikka viihdetuotantopuolen softia ovatkin. Tuo myös Linuxille löytyvä maksullinen Varicad on myös aika korkean luokan CAD-softa (luokkaa Solidworks, Catia), mutta sen ongelma lienee lähinnä muiden sitä tukevien softien puute Linuxin puolella. On paljon helpompaa sitten käyttää niillä muutamalla mallinnuskoneellakin Windowsia, mikä on firman muilla sadoilla tai jopa kymmenillä tuhansilla koneilla ja ylläpito onnistuu keskitetysti samassa muiden kanssa.

Linux tarvitsee siis laajemman kokoelman yritystason softaa. Yksittäisillä softilla ei pitkälle vielä pötkitä. Suomessahan on sinällään hyvä tilanne, koska lähes kaikki yritykset ovat pienyrityksiä. Niissä on paljon helpompi venyä käyttämään Linux-pohjaisia ratkaisuja ja hakea sieltä jopa kilpailuetua.

Oma lopputulemani tästä keskustelusta kuitenkin otsikkoon ”Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?” on se, että ei sitä rahaa vaan ”anneta Microsoftille” vaan sillä ostetaan tuotteita ja palveluita, jotka hyvin usein ovat varsin perusteltuja hankintoja. Ei ne alan IT-ihmiset (etenkään Suomessa) ihan täysiä idiootteja ole, eikä ole perusteita heidän ammattitaitoaan alkaa kyseenalaistamaan. Toki valtion ja kuntien pitää ehdottomasti hankinnoissaan pyrkiä (aina kun mahdollista) säästämään rahaa ja tukemaan suomalaista ohjelmistotuotantoa, joka loppujen lopuksi tuo maailmalta sitten verotuloja takaisin.