Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille? Vs:Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 12.12.2009 at 2.52
Profiilikuva käyttäjästä slux

Nuppi kirjoitti:
Quote:
Suomen valtion työvoimakustannukset vuodelta 2009 ovat noin 6 miljardia euroa ohjelmistoihin kulutetut raha summat ovat siellä joukossa täysin mitään sanomattomia menoeriä. Pelkät vuosina 2007 – 2009 valtion työntekijöille sovitut palkankorotukset ovat arvoltaan 500 miljoonaaeuroa.

Jos valtiolla on varaa palkata 6 miljardilla eurolla työntekijöitä vuodessa, mutta ei ole varaa pistää 10 miljoonaa euroa ohjelmistoihin kerran kolmessa vuodessa salli minun nauraa.

Tällainen ajattelu on sukua sille, että jätetään äänestämättä koska ei se yksi ääni kuitenkaan mitään merkitse ja myös vaikkapa sille, että sanotaan että turha meidän on tämmöisiin piraattiaatteisiin energiaa pistää kun on paljon isompana asiana tuo terveydenhuoltokin kunnolla hoitamatta. Jos kaikessa otetaan se asenne, että jos kokonaissumma on vaikka Yhdysvaltain budjettiin nähden kuitenkin aika pieni niin tuhlailu on ihan ok, niin kyllä sitä saatetaan aika merkittävät summat saada tuhlattua yhteensä. Kyllä minä uskon, että sillekin rahalle mitä ohjelmistolisensseistä on mahdollista säästää löytyy parempaakin käyttöä jos oikein yrittää miettiä.

Quote:
Työasemiin voi asentaa maksulliset ja avoimen lähdekoodin softat molemmat rinnakkain riippuen miten paljon lisenssiehdot sallivat ja antaa käyttäjän itse valita mitä hän käyttää. Tiedän ihan kokemuksesta, koska olen itse näitä ohjelmisto kokonaisuuksia tehnyt ja mielipiteeni eivät perustu mielikuviin vaan faktatietoon, että 90% käyttäjistä käyttää maksullista softaa ja 10% avointa lähdekoodia, silloin kun koneesta löytyy samaan tehtävään molemmat vaihtoehdot.

Tämä nyt on täysin itsensä toteuttava ennuste koska lähtökohta tuollaisessa vertailussa on se, että ne työntekijän ovat jo aikaisemmin käyttäneet niitä maksullisia ohjelmistoja ja ne ovat tuttuja. Eivät ihmiset ala vapaaehtoisesti mihinkään muutokseen, oli se sitten miten vähäpätöinen tahansa jos heillä ei siihen ole mitään erityistä henkilökohtaista intressiä ja se on vapaaehtoinen.

Quote:
Monessa tapauksessa avointa lähdekoodia ei voi käyttää sen takia, että esim open office sotkee valmiit asiakirjat niin pahasti, että asiakirjojen korjaamiseen kuluisi niin paljon työaikaa, että vaikka open officen käytöstä maksettaisiin se tulisi silti tuhansia kertoja kalliimmaksi kuin wordin käyttö. Tämäkään ei ole mielikuva vaan perustuu faktatietoon.

Tuollaiseen olemassaolevien dokumenttipohjien (osittaiseen) korjaustarpeeseen on todella lyhytnäköistä suorilta käsin perustaa päätöstä olla siirtymättä, koska se on kuitenkin vain kertaluontoinen siirtymätyö. Sen sijaan suljettujen ohjelmistojen lisenssimaksut juoksevat kyllä vuodesta toiseen ja pitemmällä tähtäimellä on melkoisen varmaa, että niistä kertyy selvästi isompi summa.

Puolueelta jonkin tyyppinen kannanotto vapaiden ohjelmistojen puolesta saattaisi luontevaa olla lähinnä siksi, että ne jo nyt toteuttavat nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän puitteissa Piraattipuolueen näkemykselle läheistä mallia. Ne ovat niin selkeä esimerkki ohjelmistokehityksen toiminnasta silloinkin, kun tekijänoikeuteen tehtäisiin piraattipuolueen toivomia muutoksia, että kukaan ei juuri edes viitsi keskustella siitä mitä ohjelmistoille kävisi vaan keskustelu pyörii lähes täysin muiden teostyyppien ympärillä.