Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
OSQ # Posted on 27.10.2009 at 10.18
Profiilikuva käyttäjästä OSQ

Quote:”Mikko Kunnari

Mielestäni lähes kaikella kulttuurilla on mittavaa ylituotantoa. Osa tekijöistä siis joutaisikin ”oikeisiin töihin”.”

Ylituotantoa kyllä riittää maataloudesta kertakäyttötavaroihin, mutta ilmeisesti luova kulttuurityö ei ole mielestäsi ”oikeaa työtä”. Kuinkahan tietotekniikka kasvoi musiikin ja kuvankäsittelyn avulla? Kun tekijänoikeuskysymyksiä pohditaan, olisi syytä ottaa aihe vakavasti, sillä harva taiteilija on ollut tähti syntyessään. Mielikuva puolueesta missä kulttuuri kiinnostaa vain kuluttajana ja tekijöitä ei arvosteta, kuulostaa tietoyhteiskuntapuolueelta, jonka menestys oli mitä oli.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoyhteiskuntapuolue
Jos piraattipuolueen nimissä yritetään toistaa edellä mainitun kyhäelmän virheet, jakautuu puolue ennen kunnolla syntymistään.

Kun tekijä ei saa teostaan julkiseen levitykseen ilman teosto.ry jäsenyyttä, on se mielestäni suurempi ongelma kulttuurille/tekijälle, kuin TO-maksut. Julkiset radio ja TV yhtiöt vaativat teosto numeron kaikille tuotoksille mitä esitetään. Se on monopolisointia ja vapaan taiteilijan vapaasti kopioitavaksi tehty tuotos jää pois julkisesta levityksestä. Muutosta tähän on tuonut tietysti netti, jossa voi julkaista töitään. Monipuolinen kulttuuri kärsii homogenisoitumisesta kun kaupalliset yhtiöt päättävät mikä on ”taidetta”.
Kunnari jatkaa
Quote:”Yhtään levyä en ole ostanut, mutta T-paitoja ja Nightwish-olutta kylläkin”

Oheis- krääsä jota tuotantoyhtiöt kauppaavat, on aika kaukana musiikista. Kulttuuri on muutakin kuin eniten euroja tuottaneet tehokkaalla markkinoinnilla tuotetut massatuotteet.

Quote:HMS toteaa
”Toisaalta voi miettiä mitä se tarkoittaisi, jos ei kulttuurituotantoon enää kuluttajilta rahaa likenisi (vapaan levityksen takia). Itse tulkitsisin tilanteen niin, että kulttuuria olisi jo tuotettu tarpeeksi, eikä uudelle ole kysyntää. Siinä tapauksessa kulttuurituotantoon käytetyt resurssit vapautuvat muihin asioihin. (Tämä siis oma mielipiteeni – en ole kulttuurin suurkuluttaja.)”

Kulttuuria syntyy, sitä ei tuoteta. Kulttuuri-ilmiöt antavat tekijöille aiheita joita he kuvissaan ja teksteissään tai musiikissaan tai vaikkapa pukeutumisessaan kopioivat.

Tekijänoikeusmaksut aiheuttivat esim. 80-luvulla suomalaisen musiikin radiosoiton vähenemisen, koska amerikkalaisten megatähtien teosto-maksut olivat pienemmät kuin kotimaisen artistin. Tuotantoyhtiöt ovat myös päättämässä kuka on pinnalla ja kuka ei. Kukaan ei omista kulttuuria.
Jos tekijänoikeus maksuista nauttisivat ainoastaan tekijät, tuskin ongelmaa olisikaan, mutta ennen kun radio soi kuppilan tai suutarin nurkassa se toimi viihtymisen ohella markkinointivälineenä. Nyt maksetaan esim. kasettimaksuja ja teoston henkilöstökuluja (melk.5.milj € vuodessa)

Olen jkyro.n kanssa samaa mieltä, että asiallista keskustelua aiheesta on käytävä.