Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
jkyro # Posted on 27.10.2009 at 12.11
Profiilikuva käyttäjästä jkyro

Oma lehmäni tässä ojassa on se että satun pitämään marginaalisemmasta musiikista ja uskon että Piraattipuolueen nykyisellään ajama linja ajaisi nimenomaan marginaalisemman ja harvinaislaatuisemman musiikin ahtaalle.

Teoston roolia tässä kaikessa voi ja kannattaa toki pohdiskella. Nykylainsäädännössä muistaakseni kuitenkin määritellään että kaikkien tekijänoikeusmaksujen keruu annetaan määräajaksi sopivaksi katsotulle taholle. Periaatteessa olisi mahdollista perustaa kilpaileva ”teosto” jos saa riittävästi asiakkaita ja pystyy tarjoamaan parempaa palvelua kuin nykyinen. En myöskään näe miten tilanne jossa jokainen valvoisi omia oikeuksiaan voisi toimia mitenkään järkevästi.

Olen samaa mieltä OSQ:n kanssa siitä että kulttuurista ei voi olla ylituotantoa. Katson, että jokainen kulttuurin osa tai osatekijä(kappale, tulkinta, elokuva, näytelmä, kohtaus…) on yksilöllinen ja sinänsä korvaamaton, aivan riippumatta ihmisten mieltymyksistä. Tästä katsantokannasta kaikki mikä potentiaalisesti vähentää kulttuurin osatekijöiden määrää ei kuulosta hyvältä.