Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 27.10.2009 at 15.02
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

”Ylituotantoa kyllä riittää maataloudesta kertakäyttötavaroihin, mutta ilmeisesti luova kulttuurityö ei ole mielestäsi ”oikeaa työtä”.”

Lainasin jkyroa, jos et huomannut.

”Mielikuva puolueesta missä kulttuuri kiinnostaa vain kuluttajana ja tekijöitä ei arvosteta, kuulostaa tietoyhteiskuntapuolueelta, jonka menestys oli mitä oli.”

Piraatit kylläkin arvostavat itse tekijöitä. Musiikin kohdalla on jopa suositeltu käyttää raha kannatustuotteisiin ja keikkoihin, koska näistä tekijä tienaa huomattavasti paremmin kuin levyistä. Eiköhän tulonjako ole yksi musiikkibisneksen suurimpia ongelmia. Jos 20e levystä menee 1e tekijälle, niin aika heikkoa on.

”Oheis- krääsä jota tuotantoyhtiöt kauppaavat, on aika kaukana musiikista. Kulttuuri on muutakin kuin eniten euroja tuottaneet tehokkaalla markkinoinnilla tuotetut massatuotteet.”

Pointti oheiskrääsän ostamisessa oli nimen omaan yllä mainittu. Siitä tekijä saa suuremman osan itselleen. Toisin sanoen olen Nightwishin musiikkiin rahaa käyttäessäni miettinyt, että miten itse bändi saisi niistä suurimman hyödyn.

”Kaiken kaikkiaan näyttää siltä että asiantuntemus nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän osalta on aika heiveröistä täällä.”

Piraattipuolue on aika lailla totaalisesti uudistamassa tekijänoikeusjärjestelmää, joten sen nykyisellä ongelmia tuottavalla toteutuksella ei ole niin väliä. Nykyinen systeemi perustuu siihen, että tulot muodostuvat fyysisen tuotteen valmistamisesta, myynnistä ja toimittamisesta. Nykyään jokaisen em. osa-alueen voi kuluttaja tehdä itse, joten rahan kerääminen on hankalampaa. Sitten tätä järjestelmää koitetaan ylläpitää väkisin lainsäädännöllisin purkkavirityksin. Olenpa jopa kuullut, että luotaessa uutta lakia ei pitäisi vilaistakaan vanhaa, vaan aloittaa suoraan tyhjältä paperilta omien ideoiden kanssa.

Voisinpa lisätä tähän loppuun oman näkemykseni siitä mitä esimerkiksi musiikkiteollisuus on heittänyt hukkaan. Netin tultua Neljä Suurta olisivat voineet pistää pystyyn joko omat palvelut tai yhteisen palvelun nettiin, josta olisi voitu myydä digitaalisia tuotteita halvalla ja ilman välikäsiä. Olisi ollut mahdollista myös tarjota CD:t ja vinyylit tilattaviksi kotiin. Samalla artisteille olisi voitu tehdä helposti ylläpidettävät henkilökohtaiset sivut,blogit,kalenterit ja oheistuotekaupat. Näin ei kuitenkaan tehty, koska ei joko osattu tai sitten haluttiin pitää CD:n hinta korkealla niin pitkään kuin mahdollista sekä pakkomyydä huonoja biisejä hyvien kyydillä samoilla levyillä. No ahneella on kakkanen loppu. Kunnollinen musiikin saatavuus netistä olisi jopa varmasti hidastanut piratismin kasvua koko kansan huviksi ja perusteet järjestelmän suojelemiselle olisivat olleet paremmat.

Nyt on sentään syntynyt Spotify (ja vastaavat), mutta sekään ei ole levy-yhtiöiden omaa käsialaa ja on taas yksi turha välikäsi. Jos ala heittää tällaisen mahdollisuuden menemään, niin ei kyllä ihan liikaa sympatioita ongelmiin heru. Ikävää tässä on se, että ne todelliset tekijät kärsivät bisnesmiesten töppäilyt.