Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
jkyro # Posted on 27.10.2009 at 19.36
Profiilikuva käyttäjästä jkyro

Quote:Piraatit kylläkin arvostavat itse tekijöitä. Musiikin kohdalla on jopa suositeltu käyttää raha kannatustuotteisiin ja keikkoihin, koska näistä tekijä tienaa huomattavasti paremmin kuin levyistä. Eiköhän tulonjako ole yksi musiikkibisneksen suurimpia ongelmia. Jos 20e levystä menee 1e tekijälle, niin aika heikkoa on.

Miten tuo tekijöiden arvostus käytännössä näkyy? Tekijöiden toimintamahdollisuudet eivät suinkaan ole irrallaan ”musiikkibisneksen” vastaavista ja huijarimanageerausta ei tekijänoikeuslailla kitketä. Siihen tarvitan jotain ihan muuta. ”Musiikkibisnes” kattaa aikalailla osaamista jota tekijällä itsellään ei välttämättä ole mutta joka on menestymisen kannalta välttämätöntä. Lisäksi tietysti pääomat, kuten kirjoitin ihan ensimmäisessä viestissä.

Quote:Piraattipuolue on aika lailla totaalisesti uudistamassa tekijänoikeusjärjestelmää, joten sen nykyisellä ongelmia tuottavalla toteutuksella ei ole niin väliä. Nykyinen systeemi perustuu siihen, että tulot muodostuvat fyysisen tuotteen valmistamisesta, myynnistä ja toimittamisesta. Nykyään jokaisen em. osa-alueen voi kuluttaja tehdä itse, joten rahan kerääminen on hankalampaa. Sitten tätä järjestelmää koitetaan ylläpitää väkisin lainsäädännöllisin purkkavirityksin. Olenpa jopa kuullut, että luotaessa uutta lakia ei pitäisi vilaistakaan vanhaa, vaan aloittaa suoraan tyhjältä paperilta omien ideoiden kanssa.

Tämä on jo aikamoista dadaa. Tekijäoikeuslaki ei sano mitään tulojen jakautumisesta. Ihan oikeasti, kyllä ne opetusministeriön virkamiehet ovat miettineet näitä juttuja. Teollisuudessa puhutaan NIH -syndroomasta, tästäkö on kyse?

Spotifystä sen verran että se on nimenomaan tekijöiden kannalta huono diili. Levy-yhtiöt sensijaan ovat saaneet osakkeita katalogejnsa vastaan. Ei ole siis mitenkään selvää onko tuo päällepäin näkyvä bisnesmalli millään lailla elinkelpoinen.