Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
HMS # Posted on 27.10.2009 at 23.40
Profiilikuva käyttäjästä HMS

jkyro kirjoitti:
Quote:
Ihan oikeasti, kyllä ne opetusministeriön virkamiehet ovat miettineet näitä juttuja. Teollisuudessa puhutaan NIH -syndroomasta, tästäkö on kyse?

Tämäkö on sitä asiallista keskustelua jota peräänkuulutit? Poliittisen piratismin lähtökohdista ja tarpeellisuudesta löytyy materiaalia verkosta. Kannattaisi käydä tutustumassa meidänkin lähtökohtiin.

Quote:Tekijöiden toimintamahdollisuudet eivät suinkaan ole irrallaan ”musiikkibisneksen” vastaavista ja huijarimanageerausta ei tekijänoikeuslailla kitketä.

Musiikkibisneksessä pätevät samat säännöt kuin muussakin yritystoiminnassa. Yrittäjän tulee tarjota sellaisia palveluita joista joku on valmis maksamaan. Poliitikot taas tekevät pelisäännöt joiden puitteissa toimintaa harjoitetaan. Mainitsit, ettei nykyinen tekijänoikeuslaki sano miten tuloja jaetaan. Ei Piraattipuolueenkaan pidä lähteä ansaintamalleja tai tulonjakoa sanelemaan. Yrittäjän tulee kekseliäisyydellään kehittää liiketoimintamalli jolla rahaa voi ansaita. Kilpailu karsii pois huonot palvelut ja liiketoimintamallit.

Jos PP:n malli osoittautuu huonoksi yhteiskunnan kulttuurimaksimoinnin kannalta (mikä siis on tekijänoikeuden perimmäinen tarkoitus), voidaan kerättyjen kokemusten pohjalta tehdä parannuksia jotka edesauttavat taiteellista työtä tekevien liiketoimintaedellytyksiä.

Kriittinen pointti on, etteivät liiketoimintamallit saa olla riippuvaisia kansalaisoikeuksien romuttamisesta. Viestintäsalaisuus, yksityisyyden suoja ja jopa oikeusvaltio ovat uhattuina. Ranskassa HADOPI lain myötä kolme _epäilyä_ tekijänoikeusrikkeestä riittää internetliittymän sulkemiseen ilman oikeuden päätöstä!