Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet Vs:Kulttuuripolitiikka ja tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 26.10.2009 at 21.58
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

Vastaan nyt ihan omasta puolestani.

Mielestäni lähes kaikella kulttuurilla on mittavaa ylituotantoa. Osa tekijöistä siis joutaisikin ”oikeisiin töihin”. Suurin osa teoksista ei edes koskaan tule valtaväestön tietoisuuteen, koska muiden teosten markkinointi ja tyrkyttäminen peittää ne alleen. Itse asiassa siitä voi tulla ongelmakin, että ilmaista ”vähemmän laadukasta” tuotantoa olisi niin paljon tarjolla, että myös kaupallisesti tarjottavien teosten arvo tulisi lähenemään nollaa. Sanoisin, että tässä on yksi syy joittenkin alojen tuottojen vähenemiseen. Syynä ei ole itse piratismi, vaan valikoimien laajuus, joihin on helppo päästä käsiksi.

Mitä tuohon Nightwishiin tulee, niin se on tekijöiden päätettävissä käytetäänkö rahaa puoli miljoonaa vai ei. Jotta suhtautumiseni Nightwishiin ei kuulostaisi kauhean tylyltä niin todettakoon, että Tarjan aikaan se oli mielestäni paras bändi maailmassa ja hyvä edelleen. Yhtään levyä en ole ostanut, mutta T-paitoja ja Nightwish-olutta kylläkin. Lisäksi käynyt tietenkin keikoilla. Joka tapauksessa päätökset tehdään siinä maailmassa mikä on olemassa. On suorastaan typerää perustella nykyistä järjestelmää sillä, että muuten jotain ylikalliita tuotoksia ei olisi ehkä olemassa. Samalla logiikallahan olisi ok tuplata verot, koska muuten ei saada magneettijunaverkkoa Suomeen. Hieno se sekin olisi. Pitää myös muistaa, että kalliit tuotantokustannukset eivät ole mikään oikeutus tuloille, vaan ne ovat riski – valinta.

Koko homman pointti on kuitenkin se, että piraatit eivät usko tulontekomahdollisuuksien merkittävään vähenemiseen. Tätä voidaan perustella esimerkiksi sillä, että tiedostonjako on lähes koko kansan huvia jo nyt lainsäädännöstä huolimatta. Muuttuisiko mikään olennaisesti tuottojen osalta, jos laki muuttuisi? Ei varmasti kaikilla aloilla ainakaan.

Entä sitten jos kuitenkin muuttuisi? Mielestäni ongelmaa ei tule silloinkaan, koska jenkkeihin päin tämä meidän kulutus kuitenkin laajassa osassa suuntautuu. Jos ihmiset säästäisivät sen rahan, niin heidän ostovoimansa kasvaisi siitä huolimatta, että heillä olisi kaikki koskaan tuotettu kulttuuri saatavilla. Siitä rahasta taas osa voitaisiin jollain keinoin siirtää kotimaiseen tuotantoon.

Siitähän me olemme yhtä mieltä, että teoksia pitää tulla tehdyksi.