Vs:Lääkepatentit?

Julkaisija Vastaukset
Gagis # Posted on 10.3.2009 at 20.50
Profiilikuva käyttäjästä Gagis

Mikko Kunnari kirjoitti:
Quote:Mitä eläinkokeisiin tulee, niin suomalaiset ovat kehittäneet keinon korvata eläinkokeet halvemmalla, nopeammalla sekä luotettavammalla tavalla ja menetelmän pitäisi tulla kaupalliseksi tänä vuonna. En tiedä toimiiko se lääkkeisiin, mutta ainakin pesuaineisiin, kauneustuotteisiin sun muihin toimii, eli saattaa toimia lääkkeisiinkin ainakin kohtuu lähitulevaisuudessa.Kudoksiin kohdistuvaan kosmetiikan testaamiseen eläinkokeiden korvaaminen kuulostaa varsin realistiselta mutta lääketeollisuuteen en osaa kuvitella mitään tapaa korvata eläinkokeita, ellei sitten ihmiskokeilla. Lääkkeiden kehityksessä kun on erityisen tärkeää testata molekyylin kulkeutumista ja vaikutusta koko eliössä eikä vain kohdekudoksessa, jonne huonosti viimeistelty muuten hyvä lääkemolekyyli ei välttämättä päätyisi ollenkaan ellei testaamista tehdä kunnolla ottaen huomioon koko järjestelmä.

Tässä muuten myös menee usein porras lääkkeen synnyssä akateemisen tutkimuksen ja lääketeollisuuden välillä. Lääkemolekyylit spesifisiin toimintoihin kehitetään usein yliopistoissa alkaen proteiinien fysikaalisesta mallintamisesta, ja siinä vaiheessa kun aletaan miettiä miten kohteessa toimivaksi kehitetty molekyyli saadaan vaikkapa ruoansulatuselimistöstä ehjänä haluttuun paikkaan, alkaa pitkä ja harras viimeistelyprosessi yleensä alan yrityksessä, joka päättyy kalliiseen pahimmillaan kymmenien vuosien testaus ja lupahärdelliin ennen kuin lääke on kuluttajalla. Tai ei päädy hoidettaville ollenkaan kun maailman pelastava ihmelääke onkin solmussa kolmenkymmenen muun patentoidun luonnonilmiön kanssa. Apteekit siis laahaavat melkoisen monta vuotta lääketeollisuutta jäljessä, joka taasen laahaa n vuotta tieteellistä tutkimusta jäljessä. Uskoisinpa että vastaavanlainen työskentely valtion piikkiin saattaisi olla palkitsevampaa kuin yksityiselle ja luonnonilmiöiden patentoiminen nyt vain tuntuu tyhmältä.

Eläinkokeissa taasen akateemisessa maailmassa käytetään torakoita melko paljon. Nyrkin kokoisten torakoiden esitteleminen söpöjen hiirien sijaan tuppaa pysäyttämään skandaalia etsivät viherpiiperöt. :)