Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lääkepatenttien poistaminen virhe? Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Julkaisija Vastaukset
Frey # Posted on 3.1.2010 at 14.36
Profiilikuva käyttäjästä Frey

Tästähän on perustelut puolueen sivuilla: Lääkepatentit

Lyhyesti: länsimaissa jo nyt kevyesti suurin osa uusien lääkkeiden tutkimuksesta rahoitetaan valtioiden kassasta. Esim. Suomessa Kela korvaa lääkkeiden hinnasta vaihtelevan osuuden. Jos lääkepatenteista luovutaan, lääkkeiden hinnat romahtavat ja tämä tulonlähde lääkefirmoille supistuu. Sitä korvaamaan voisi valtiot rahoittaa tutkimusta suoraan. Todennäköisesti valtiollekin tästä koituisi säästöjä.

Suomihan sai jo Yhdysvalloilta kurinpalautetta siitä, kun vaihtoehtolääkkeitä (expiroituneita patentteja) alettiin suosia Kela-korvauksissa. Samalla Kela säästää miljoonia. ;)

Valtion ei tarvitse palkata omia tutkijoitaan enää yliopistoissa tehtävän tutkimuksen lisäksi. Avoimia kysymyksiä on, ainakin se että tietääkseni ainakin Suomessa jos yritys saa valtiolta avustuksia, siitä seuraa tiettyjä velvollisuuksia esim. tarjouskilpailuttamisen ja avoimuuden suhteen. Minuahan tällainen ei haittaa, mutta lääkefirmat lienevät aika syvällä liikesalaisuuksien poteroissan, jotta eivät tämmöiselle oikein lämpene. Toisaalta jos tutkimustulokset ovat jokatapauksessa vapaita uudessa systeemissä, niin mitäpä he enää häviäisivät. Täytyy kuitenkin uskaltaa ajatella uudella tavalla. :)

EDIT:
tartun tuohon musiikki- ja lääketeollisuuden eroihin, mistä huomautit. Mietin vaan, keiden etua itse kukin pitää painavimpana. Varmasti lääkelafkat tulevat menettämään paljon tuloja ja itkevät, potkivat ja raivoavat sen johdosta. Tottakai raivoavat kun eivät voi enää kiskoa biljoonien voittoja. Hyötyjänä patenttien poistamisesta ovat sen sijaan sairastavat ihmiset.