Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lääkepatenttien poistaminen virhe? Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Julkaisija Vastaukset
Välkky # Posted on 7.1.2010 at 15.54
Profiilikuva käyttäjästä Välkky

Tuossa vaihtoehdossa lääkepatenteihin pistää hitusen silmään nuo laskelmat ja niiden oletukset.

Ymmärsin, että logiikan oletuksina olivat, että:
1. Lääkeyritykset laittavat 15% liikevaihdosta tutkimukseen & kehitykseen
2. Lääkkeiden hinnat ovat laskeneet keskimäärin 70%, kun patentit ovat rauenneet.

Tästä sitten vedettiin johtopäätös, että mikäli valtio panostaisikin summan joka vastaisi 20% liikevaihdosta suoraan kehitykseen, niin tällöin kehitykseen menisi enmmän rahaa kuin nykyisellään. Samaten kun patentit poistetaan, tipahtaisi lääkekustannukset 30%:iin. Eli täten tutkimukseen siirtyisi enemmän rahaa ja kuitenkin lääkekustannukset olisivat vain puolet.

Jos nyt kuitenkin sitten katsotaan esim. lähteenä käytettyä Novartiksen yhteenvetoa niin nähdään, että liikevoitto% oli n.22%. Eli menoja oli 78% liikevaihdosta (ennen rahoituskustannuksia/-tuloja ja veroja).
Mikäli nyt sitten liikevaihto pienennettäsiiin 70%:lla ja menoja 20%:lla liikevaihdosta, niin nykytilanteeseen nähden liikevaihto olisi 30% nykyisestä, mutta menoja olisi 58%. Eli siis yritys tekisi tappiota n. 93% liikevaihdostaan.

Ei tarvinne olla finanssinero, jotta näkee, että tuollaista menoa ei kauaa katsella.

Ilmaa voidaan katsoa tuossa liikevoitossa olevan. 22% on kaiketi varsin hyvä liikevoitto%, eikä lääkeala liene niitä suhdanneherkimpi. Riskipreemio siis voi olla perustellusti pienempi kuin esim. eletkroniikassa. Kuitenkin, että ilmaa olisi esim. 50% liikevaihdosta, tuntuu ajatuksena raskaasti liioitellulta siltikin minusta.