Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lääkepatenttien poistaminen virhe? Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Julkaisija Vastaukset
Välkky # Posted on 3.1.2010 at 18.45
Profiilikuva käyttäjästä Välkky

Frey kirjoitti:
Quote:
Suomihan sai jo Yhdysvalloilta kurinpalautetta siitä, kun vaihtoehtolääkkeitä (expiroituneita patentteja) alettiin suosia Kela-korvauksissa. Samalla Kela säästää miljoonia. ;)

Eikös tässä ollut kyse siitä, että menetelmäpatentilla suojatut lääkkeet saatettiin lääkevaihdon piiriin? Suomessa pitkään myönnettiin lääkkeille vain menetelmäpatentteja. Tämä tarkoitti sitä, että vain menetelmä jolla vaikuttava lääkeaine valmistettiin, voitiin patentoida. Itse ainetta ei voinut patentoida. Tämä muuttui joskus 90-luvulla muistaakseni. Taustasyitä en tiedä tarkalleen.

Parisen vuotta sitten, kun suoritin Teknillisen korkeakoulun patentit-kurssia, niin vieraileva luennoitsija sivusi asiaa. Esitti kertomuksen, että jokunen lääke jäi tulematta Suomeen nimenomaisesti sen takia, koska tuotepatentteja ei myönnetty. Tutkimus ei ole ainoa asia mikä maksaa, vaan myös markkinointi ja koulutus. Kuuleman mukaan lääkäreitä kouluttaa lääkkeiden käytön osalta paitsi valtio, niin myös yritykset. Markkinointia siis harrastetaan lääkkeissäkin ihan ammattitasolla. Lääkärit eivät mystisesti tiedä uusista lääkkeistä ja osaa käyttää näitä vaan taustalla on lisäkoulutus.

Markkinnoinnissa puolestaan on huomattavasti kalliimpaa lyödä uusi tuote markkinoille kuin tulla jo valmiiksi katettuun pöytään. En tiedä (lääkäri kun en ole) onko lääkkeillä eroa toisiinsa nähden, mikäli vaikuttava aine on sama. Ymmärtääkseni ei juurikaan, mutta en mene takuuseen. Tällä olettamalla jos joku yritys kouluttaisi lääkäreitä ja markkinoisi kyseistä lääkeainetta, niin tämä toimisi myös kilpailijoiden pussiin. Siinä missä Nokia voi markkinoida omaa kännykkäänsä ja käytännön eroja on Motorolaan, niin lääkkeissä erot jäävätkin olemattomiksi, jos vaikuttava aine on sama. Apteekkien kaiketi myös pitäisi tarjota halvempaa vastaavaa lääkettä.

Eli valtion kontolle milteinpä pitäisi ottaa paitsi tutkimus, niin myös koulutus, mikäli lääkepatenteista täysin luovutaan. Ei välttämättä mahdoton ajatus, mutta muutoksena varsin suuri, jossa olisi mahdollista mennä ojasta allikkoon pahemman kerran. Käytännössä tuo tarkoittaisi sitä, että lääkefirmoille jäisi valmistusprosessi ja tähän liittyvät tukitoiminnot ja tavallisille kuluttajille suunnattu brändäys.