Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lääkepatenttien poistaminen virhe? Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 3.1.2010 at 18.45
Profiilikuva käyttäjästä slux

Quote:
Joku voi sitten ehdottaa että valtio palkkaisi ennemmän tutkijoita uusien lääkkeiden kehitykseen, mutta uskotteko niiden oleva yhtä tehokkaita kuin tutkijat jotka tietävät että mitä parempia lääkkeitä keksivät sitä ennemmän rahaa tulee? Miten kävisi jos valtio maksaisi kaikkien muusikoiden palkan eikä ne saisi muualta mitään tuottoja? Luuletteko että heitä kiinnostaisi hyvien laulujen teko tai keikkaaminen jos tietäisi että tienaa sen sama summan riippumatta jos tekevät parhaansa tai ei? Ei tarvitse kuin katsoa länsimaita ja kommunistista patenttivapaa maailmaa 80-luvulla eikä tarvitse miettiä että mistä ne parhaat tuotteet ja palvelut tulivat eikä mikä oli innovativisuusuden takana.

Onko lääketeollisuudessa työskentelevien tutkijoiden palkkaus todellakin näin merkittävissä määrin riippuvainen siitä miten tuottoisia lääkkeitä he työnantajalleen keksivät? Monella muulla alalla ainakaan näin ei ole… Toisaalta kyllä sitä musiikkiakin on tehty ja tehtäisiin vaikka sillä olisi täysin mahdotontakin itsensä elättää, historia ja vaikkapa internetin kautta ilmaiseksi saatavilla olevan musiikin valtava määrä näyttäisi tukevan aika vahvasti tätä käsitystä. 80-luvun kommunististen valtioiden lääketieteellisiin saavutuksiin suoraan vertaamalla ei välttämättä voida tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Quote:Jos lääkepatentit poistetaan, niin miten motivoidaan ihmisiä uusien lääkkeiden kehittämiseen?

Haluaisin uskoa, että lääkkeiden kehittäminen ja moni muukin tieteellinen tutkimustyö on monelle ihmiselle mielekästä siitä riippumattakin miten paljon rahaa sillä voi tienata. En tällä tarkoita etteikö tällaisesta työstä tulisi mielestäni palkita hyvin.

Kuitenkin, vaikka sen lakkauttaminen vaikuttaisikin jossain määrin negatiivisesti tutkimustyön määrään, nykyinen lääkepatenttijärjestelmä vaikuttaa mielestäni moraalisesti täysin kestämättömältä. Se, että vähävaraisilta ihmisiltä evätään lääkitys ja annetaan ennemmin kuolla vain innovaatioporkkanan nimissä ei ainakaan omaan moraalikäsitykseeni kovin hyvin istu.