Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lääkepatenttien poistaminen virhe? Vs:Lääkepatenttien poistaminen virhe?

Julkaisija Vastaukset
slux # Posted on 4.1.2010 at 11.56
Profiilikuva käyttäjästä slux

RiktigPolitik kirjoitti:
Quote:Hinnat nykyisistä lääkkeistä romahtaa heti mikä on erittäin lyhyessä tähtäimessa hieno asia, mutta tulevaisuudessa ei tule olemaan mitään yksityisiä tahoja jotka ovat valmiita satsaamaan miljarderja euroja tutkimuksiin jos kerran kaikki saavat käyttää heidän patenttia ilmaiseksi. Jos lääkepatentit poistetaan niin valtion olisi pakko tulevaisuudessa hoitaa itse lääketutkimukset ja tietäen kuinka huono surkea valtio on ollut pyörittämään businesstä, eteenkin sairaanhoitoa olen hyvinkin skeptinen. Valtion ja kuntien sairaanhoitoon ei ole muuta kuin pitkiä jonoja, vanhanaikaisia tiloja ja alipalkittuja lääkäreitä ja sairaanhoitajia jotka usein ei edes suomea puhu!

Tämä nyt on taas tätä (mutuilua seuraa). Valtiolla on yritysmaailmasta keksitty soveltaa jatkuvan kasvun periaatetta niin, että tehdään siitä jatkuvan säästön periaate. Siitä seurauksena palvelut kituuttavat niin minimiresursseilla, että ne eivät toimi kovin hyvin. Toisaalta taas jos näin ei olisi niin keksittäisiin valittaa siitä miten tuhlailevaa meno on valtion puolella. Yksityiset tahot ovat jotenkin mystisesti aina tehokkaampia joidenkin, joille vapaiden markkinoiden kilpailulla on taianomainen kosketus (vaikka käytännössä aika monessa tapauksessa kilpailu ei ole läheskään niin täydellistä kuin joku rationaaliset toimijat olettava talousteoria sanoisi), puheissa. Tämä siitä huolimatta, että ainakin se on varmaa, että yksityisen yrityksen täytyy pyrkiä tekemään voittoa, jonka pitäisi näkyä hinnoittelussa asiakkaalle toisin kuin julkisen sektorin laitosten. Onhan ne VR:n ja Itellan palvelut todella paljon parantunut tavallisen asiakkaan silmissä yksityistämisen jälkeen, ihan varmasti!

Quote:
Tietenkin tarvii. Jos lääkepatentit poistetaan niin kukaan yksityissektorilla ei laittaisi senttiäkään kalliisiin lääketutkimukseen koska uusien lääkkeiden kehittäminen ei olisi enää tuottoisaa. Hyötyjänä olisi lyhyessä tähtäimessä sairastavat ihmiset, mutta jos valtio ottaisi yksityissektorilta lääketutkimuksen niin pelkäänpä että nykyinen nopea lääkekehitys pysähtyy nopeasti ja kaikki ovat pitkässä tähtäimessä häviäjiä.

Arvaan, että suuri osa tutkimuksesta tehdään tällä hetkellä yrityksissä, mutta onko tästä jotain tilastoa näyttää? Lähinnä Suomen sisällä tapahtuvasta tässä lisäksi puhutaan.

Quote:
Uskon että lääkepatenttien poistaminen olisi huono idea, tekisin mielummin muutoksia patenttilakiin. Voisiko mahdollisesti muuttaa patenttilakia siten että keksijät saisivat royalteja kaikista lääkkeistä jotka käyttävät heidän keksintöään? Esimerkiksi siten että kaikki saavat käyttää uutta lääkettä, mutta joutuvat maksamaan vaikka tietyn prosentin tuottoistaan firmalle joku keksi lääkkeen XX vuotta eteenpäin? Esim jos Firma X keksii hyvän lääkkeen ja patentoivat sen, niin kaikki saisi käyttää sitä, mutta joutuisivat maksamaan vaikka 5% tuottoistaan patenttihaltijalle?

Ja sitten, kun joku muukin maa kuin Brasilia tarjoaa AIDS-lääkitystä kansalaisilleen ja siellä on voimassa tämäntyyppinen laki niin patentoija jää nuolemaan näppejään koska hommassa ei tehdä voittoa?

Tämä ei muuten tosiaankaan ole foorumin ensimmäinen tai ainoa ketju aiheesta. Vähän tätä Politiikka-osiota selaamalla löytyy monia lääkepatentteihin keskittyviä säikeitä, joissa on hyvin käsitelty tässäkin esille tulleita asioita.