Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
onis # Posted on 26.4.2009 at 13.04
Profiilikuva käyttäjästä onis

Puuhkaja kirjoitti:
Quote:Joku muu saa kirjoittaa perusteellisen vastauksen, mutta puutunpa heti pariin kohtaan.
Käy hyvin, en oletakaan että kaikkeen välttämättä olisikaan mitään sanottavaa. En minäkään ihan käytännön syistä jokaista epäkohtaa pilkuntarkasti lähtenyt kritisoimaan.

Quote:Viittaaminen ulkomaalaisen foorumin käytänteisiin ei hirveästi auta suomalaisen tekijänoikeuslainsäädännön tulkinnassa.
Kyseessä olevan ulkomaalaisen foorumilla on kuitenkin selkeästi selitettynä käytäntö, miten se on maailmanlaajuisesti, myöskin suomessa.

Quote:Katso tästä vertailu tekijänoikeuslain ja tieliikennelain välillä ja kerro muuttuiko mielesi.
Eipä se oikeastaan muuta. Tietoliikennelaki voi olla sekavampi asia, enkä sitä väittänytkään selkeäksi, mutta tunnen ja näen hyväksi tekijänoikeuteni.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Quote:Ehkä hän ei hirveästi pitänyt siitä, mutta ei hän myöskään tietääkseni ole pyrkinyt haastamaan fanfic-kirjoittelijoita oikeuteen. Päin vastoin, käsittääkseni oikeudet omistanut yritys (Warner Bros?) yritti aluksi jahdata Potter-fanficin kirjoittajia, mutta Rowling pyysi yhtiötä lopettamaan moisen, mihin he suostuivatkin.
Voin toki linkittää, kun/jos löydän kyseisen artikkelin lehtiarkistosta.
Mutta ideana oli kuitenkin se, että kaikki eivät todellakaan pidä siitä, että heidän ideoitaan ja toteutuksiaan lähdetään sotkemaan.

Quote:Syyllistyisit varkauteen ja vahingontekoon. Totta kai se olisi väärin. Vaan miten tämä liittyy mitenkään AMV-kysymykseen?
Miten niin varkauteen ja vahingontekoon? Jos immateriaalisilla ja materiaalisilla teoksilla oletetaan olevan samat oikeudet, minulla on oikeus nähdä teokseni. 10 vuotta lakanoiden tekemisestä lakanoiden tekijäoikeudet raukeaisivat, ja kuten toiset käyttävät animestä leikattuja clippejä amv:tten tekemiseksi, näen että minullakin on oikeus leikata ”sinun” lakanaasi ja piirrellä siihen mitä huvittaa.

Quote:
Kuvan kohteella ei pääsääntöisesti ole tekijänoikeuteen liittyvää oikeutta määrätä kuvan käytöstä. Kuvan levittämisessä ei siis tekijänoikeuden kannalta ole mitään laitonta. Kysymykseen voi tulla kyllä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen (epätodennäköistä kun kuva on otettu julkisella paikalla) tai kunnianloukkaus (todennäköisempää). Oikeus tehdä näistä rikosilmoitus ei kuitenkaan ole mitenkään sidoksissa tekijänoikeuteen vaan pysyy niin kauan kuin kuva on netissä ja vielä muutaman vuoden sen poistamisen jälkeenkin.

Edit: Niin tarkoititkin tässä varmaan sellaista tilannetta, jossa ”itse” olet ottanut sen kuvan. On totta, että tällöin tekijänoikeutesi kuvaan ei enää auta Piraattipuolueen esittämässä mallissa kuvan poistamisessa 10 vuoden jälkeen, mutta kunnianloukkaus-mahdollisuus olisi edelleen käytettävissä ja todennäköisesti myös tehokkaampi tapa saada jonkin sivuston ylläpitäjä oikeasti reagoimaan. Lisäksi huomautan, että tavallisten valokuvien suoja-aika on nykyään 50 vuotta kuvan ottamishetkestä (eli paljon lyhyempi kuin varsinainen tekijänoikeus), joten 50 vuoden kuluttua tämä oikeus kuitenkin häviäisi nykylain mukaan.

Ehkä sitten olisi hyvä nostaa sitä valokuvan suoja-aikaa.

Voit toki tehdä rikosilmoituksen, mutta millä perusteella? Kunnianloukkaus on heikoilla oikeusjutuissa ja harvemmin on mihinkään päätynyt haastavaa osapuolta tyydyttävään tilanteeseen. En myöskään näe miten se on tehokkaampi kuin varkauksesta oikeuteen joutuminen.

Samalla teidän pitäisi määritellä, mikä on henkilöä loukkaavaa ja missä vaiheessa siitä kannattaisi nostaa syyte.

Miten vastaisit siihen, että kokisin sen hyvin loukkaavana, että joku laittaa photoshop filtterin kuvani päälle, koska se loukkaa vuosien opiskeluani ja arvostustani perinteiseen maalaamiseen?