Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 26.4.2009 at 17.45
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

onis kirjoitti:
Quote:En silti näe syytä siihen, että tekijänoikeuteni poistetaan, koska henkilökohtaisesti katson että minulla on oikeus teoksiini jos ne olen tehnyt. Ne ovat myöskin täysin vapaaehtoisia. En vain pidä siitä, että toiset voisivat sorkkia tekemisiäni miten tahtovat kysymättä mitään ja en ymmärrä miksi teokseni ovat tässä mielessä eri asemassa kuin fyysinen esine.

Mistä olet saanut käsityksen, että tekijänoikeutesi ollaan poistamassa? Se ei pidä paikkaansa. Suoja-aikaan ollaan puuttumassa, koska meidän näkemyksemme (kuten aiemminkin sanoin) on se, että liian pitkä suoja-aika kannustaa vähemmän uuden luomiseen, kuin lyhyempi suoja-aika. Pitkä suoja-aika myös tekee keinotekoisia markkinoita, koska public-domainin käyttöä estetään.

Yksityinen kopiointi on sallittua kaikkialla muualla paitsi netissä jo nyt. Amerikassa on jopa reilun käytön säädös, joka oikeuttaa teosten osittaiseen käyttöön tietyissä tilanteissa. Se, että uusi tekniikka tappaa kulttuurin, on vanha virsi. Aina uudet yksityisen kopioinnin tekniset keinot on viihdeteollisuus tulkinnut alan rappeuttajaksi, mutta näin ei ole kuitenkaan käynyt. Miksi tälläkään kertaa?

Tekijänoikeuksien poistamisesta vielä tämän verran:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=11214.0
Tässä asiassa Piraattipuolue on itse asiassa vahvasti tekijöiden puolella. Tekijänoikeudet kuuluvat tekijälle, eikä niitä saa painostaa tekijältä pois, kuten musiikkibisneksessä ja nyt tuollakin tahdotaan tehdä.

Quote:Fanikannassa tulee juuri se ongelma, että taiteesta tulee enemmän ja enemmän fanien kosiskelemista. Se on jo nyt sitä aika monessa yhteisössä (deviantart). Periaatteessahan tämä kyllä toimii ja osa uusista toimintamalleista perustuu nimenomaan siihen.

Tässähän on se analogia muun yrittämisen ja liiketoiminnan kanssa, että pitää yksinkertaisesti tehdä tuotteita tai palveluita (tai niiden yhdistelmiä), joista ollaan valmiita maksamaan. En ymmärrä, miksi luovan työn tekijöillä pitäisi olla jokin etuoikeus siinäkin suhteessa, että voi vaan automaattisesti tehdä sitä mistä itse tykkää ja lainsäädännöllä pitäisi sitten jotenkin luoda sellainen markkinatilanne, että sillä elää. Ei näin ole millään muullakaan alalla. Hyvä, että uudet toimintamallit menevät terveeseen suuntaan.