Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 26.4.2009 at 18.40
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Quote:Olen samaa mieltä siitä, etteivät nykymallit tule mitenkään toimimaan internetissä,eikä varastajia saada koskaan täydellisesti kiinni ilman vähintäänkin epäilyttäviä yksityisyyssuojan loukkauksia.
Tässä tosiaankin on erittäin isoja ja yhteiskunnallisesti vaarallisia seikkoja. Kannattaa miettiä erittäin tarkkaan, kuinka paljon niitä haluaa puolustaa.

Quote:En silti näe syytä siihen, että tekijänoikeuteni poistetaan, koska henkilökohtaisesti katson että minulla on oikeus teoksiini jos ne olen tehnyt.
Tässä kohden tarvitset kyllä paljon paremman argumentin. Pelkkä oma näkökantasi ei riitä, sinun pitää myös perustella se jollain tavoin.

Quote:En vain pidä siitä, että toiset voisivat sorkkia tekemisiäni miten tahtovat kysymättä mitään ja en ymmärrä miksi teokseni ovat tässä mielessä eri asemassa kuin fyysinen esine.
Kirjoituksessani koitin tuoda esille sitä, kuinka fyysiset esineet ja aineettomat teokset eroavat radikaalisti toisistaan. Näistä eroista myös tulee ero siinä, miten lainsäädännön pitäisi suhtautua niihin.

Ja tietenkin täytyy aina muistaa, että tekijänoikeus on ristiriidassa fyysisen omistusoikeuden kanssa. Jos minä omistan kiintolevyn, niin eikö minulla ole myös oikeus käyttää sitä miten haluan, kuten vaikkapa musiikkikappaleiden tallentamiseen? Ei ole, jos on uskominen teitä tekijänoikeuden kannattajia. Te olette valmiit rajoittamaan omistusoikeuttani kiintolevyihin (ja tietenkin kaikkiin muihinkin fyysisiin esineisiin, joille pystyy tallentamaan jotain – ihan paperista lähtien).

Eikä se, että ei vaan pidä jostain, ole mikään peruste saada yhteiskunnalta jotain etuoikeuksia.

Quote:Fanikannassa tulee juuri se ongelma, että taiteesta tulee enemmän ja enemmän fanien kosiskelemista. Se on jo nyt sitä aika monessa yhteisössä (deviantart). Periaatteessahan tämä kyllä toimii ja osa uusista toimintamalleista perustuu nimenomaan siihen.
Kulttuurista puhuttaessa on minusta aika huono sanoa, että jokin olisi ongelma. Se on implisiittinen ilmaus siitä, että yhteiskunnan tulisi puuttua kulttuuriin ja jotenkin ”parantaa” sitä. Käytännössä tällainen kuitenkin johtaa aina poliittisen eliitin suosimiin kulttuurimuotoihin, ja on siksi erittäin vaarallista monimuotoisuudelle.

Internet-aikakauden kulttuuri on yhä enemmän interaktiota suoraan yleisön kanssa. Osa kulttuurimuodoista on ollut sitä tähänkin asti, mutta ilmiö tulee laajentumaan. Se ei ole sinänsä hyvä tai paha asia, vaan ihan tavallista yhteiskunnallista muutosta. Luovuus myös nousee uuteen osaan tässä, kun ei enää ole mitään tiettyä yhtä tapaa (kuten tekijänoikeus), jolla luovat yksilöt voivat ansaita rahaa. Taiteellinen luovuus nivoutuu yhteen yrittäjyyden kanssa, jolloin kulttuurin ilmentymisen elementit ovat samassa paketissa uusien ansaintamallien kanssa. Tietenkään siihen ei ole pakko mennä, jos ei halua ansaita rahaa – joillekin luovuus on edelleen itseisarvo ja suuren yleisön tavoittaminen oleellisempaa kuin maksimaalisen rahasumman kerääminen.