Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
Mikko Kunnari # Posted on 27.4.2009 at 8.02
Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

onis kirjoitti:
Quote:Tahdon kuitenkin pitää oikeuden siihen, ettei teoksiani töhritä tai niitä kopioida sokeasti eyeball tai suorakopiointitekniikalla. Oli se sitten kuinka vanhan vain. Jos muut saavat sitä kopioida, siitä on vain minulle haittaa. Ja se, että voin kopioida muiden teoksia – siitäkin on minulle haittaa, koska silloin en oppisi piirtämään. Itseasiassa se on huono myös aloitteleville harrastelijoille, jotka olettavat että tulevat paremmaksi kopioimalla animekuvia.

Tässä on kyse Kaj Sotalan vähän aikaa sitten blogissamme käsittelemästä asiasta, eli ”mä en tykkää” -argumentoinnista: http://blog.piraattipuolue.fi/2009/04/40-vuotta-jalkijunassa-vastine-ossi-mantylahdelle/

Quote:Se, että teet kivan suurisimmuisen säihkyvän neonvärisen animetyttelin ei taas välttämättä vaadi niin paljon taitoa (toki siihenkin jotain taitoa tarvitaan). Ongelmana on se, että suurin osa ei-taiteeseen suuntautuvista ei ’näe’ taidon perään ja se, mikä on oikeasti ’väärin’ onkin ’oikein’.

No tämäkin on aika huono argumentti, että maailmassa pitäisi olla pieni ”eliitti” ihmisiä, joka päättää muiden puolesta, että mikä on hyvää taidetta ja mitä ei. Esimerkissäsihän animetytön piirtäminen on itse asiassa aika fiksua, jos se on helppoa ja siitä vielä tykätään. Sille omalle asiakasryhmälle niitä töitä tehdään.

Quote:Aivan. Ja kannattaa miettiä tarkkaan, miten niitä tahtoo muuttaa ja miten uudet lait kannattaisi kirjoittaa sanatarkalleen. Pitää myös ymmärtää toista osapuolta, että laista tulee tasapuolinen.

Tähän me päästään varmaan kesällä tai syksyllä. Tosin voi mennä tovi jos toinenkin ennen kuin saamme mitään ulos. Mutta siis tottakai meillä pitää olla konkreettinen ehdotus uudeksi laiksi olemassa.

Quote:Omistan tuolini kaikki oikeudet, joten en ymmärrä, miksi en omistaisi maalauksenikin kaikki oikeudet. Miksi muut saisivat sitä töhriä 10 vuoden kuluttua?

Analogia on päin mäntyä, mutta perustelen tällä kertaa ettet suutu. Jos maalaat taulun, niin eihän sitä prosessia voi mitenkään kopioida. Jos maalaamasi taulu on jossain seinällä ja joku ottaa siitä kuvan ja julkaisee netissä ja sitten kaikki kopioi sitä, niin eihän sellaisen kuvan arvo ole mitään verrattuna siihen käsin maalattuun aitoon työhön. Itse asiassa jokuhan saattaa kiinnostua siitä ja haluta sellaisen taulun seinälleen ja soittaa sinulle ja pyytää maalaamaan. Kopiointiahan ei tapahdu jos työstä ei tykätä. Eli mikä on ongelma? Sitä seinällä olevaa taulua ei saisi (tietenkään) kukaan töhriä, koska se on fyysinen tuote, eikä mikään kopio bittejä.

Quote:Hyvä, tätä minä osittain ajankin takaa, koska blogeissa sanotaan että …

Blogin tarkoitus on keräillä ja esittää aiheeseen liittyviä uutisia ja kommentteja sekä toimia tiedotuskanavana. Siellä on paitsi hallituksen jäsenten kirjoituksia, myös muiden puolueiden jäsenten kirjoituksia ja ihan ulkopuolistenkin vieraskirjoituksia. Siellä olevat kirjoitukset eivät ole pääsääntöisesti hallituksen hyväksymiä virallisia kirjoituksia. Toki niitä voi pitää hyvin pitkälti silti luotettavana. Pointtini kuitenkin on, että siellä voi myös olla virheellisiä vertauksia tai muita pikkuhassuja.

Quote:Jos tahdot ostaa koko omistusoikeuden johonkin teokseeni se tulee olemaan kallis – samaan tapaan kuin yksinkertainen logo voi maksaa tuhansia euroja sen käyttötarkoituksen, tarpeen ja markkinallisen puolen takia.

Tämän takia sinulla on 5-10 vuoden kaupallinen suoja-aika (yksityinen monopoli), jolloin olet ainoa kaupallinen hyötyjä teoksesta. Voit siis olettaa useamman, kuin yhden asiakkaan olemassaolon ja säätää hinnan siten, että teos käy kaupaksi.

Quote:Minun kannaltani katsoen etsitte itsellenne kuluttajina etuoikeuksia. Näissähän on tosiaan kyse Tekijän Oikeuksista, ei Kuluttajan hyödyistä.

Joo mutta jos tekijänoikeudet on vedetty överiksi ja ne aiheuttavat nykymaailmassa muita vakavia ongelmia, niin niitä pitää uudistaa. Joka kerta kun tekijänoikeuksia on laajennettu ja kiristetty Kuluttajan Oikeuksien kustannuksella, ei mitään ongelmaa toki tekijöiden mielestä ole ollut. En minäkään itseäni vastaan äänestäisi. Onneksi kuluttajia on kuitenkin huomattavasti enemmän.

Lisäyksenä tähän voisin mainita, ettei piraattien edun mukaista ole tekemisen merkittävä väheneminen. Piraatit ovat nimen omaan kulttuurin ja viihteen suurimpia kuluttajia, ja olisi varsin ikävää jos kulutettavaa ei olisi.