Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
whatc # Posted on 27.4.2009 at 13.37
Profiilikuva käyttäjästä whatc

Minusta ilmaisunvapaus on asia josta meidän taiteilijoiden pitäisi ensisijaisesti pitää kiinni.
Voimme ottaa maailmasta asioita ja käyttää niitä teoksissamme, tulkita ja kommentoida eri puolia yhteiskunnastamme. Mikäli haluamme pitää tästä oikeudesta kiinni, meidän olisi hyvä pitää mielessä, että myös teoksemme ovat osa maailmaa ja niiden tulisi olla samalla tavoin alisteisia samanlaiselle kritiikille – myös visuaalisessa muodossa, tarkoittaen vaikkapa juuri sitä töhrimistä, kunhan se tapahtuu juuri sille kopiolle. ”Ceci n’est pas une pipe”

Teosten käyttäminen sellaisenaan minulle epämiellyttävissä yhteyksissä onkin kysymys joka on tuottanut paljon päänvaivaa. Menen tässä ehkä pidemmälle kuin mitä täällä yleensä. Jos olisi yleisesti selvää että kaikki on vapaasti käytettävissä mihin tahansa, niin silloinhan tällaisella käytöllä ei pitäisi olla yhteyttä minuun, eikä maineeni voisi tahraantua. Toki minulla on oikeus paheksua. Vastuuni taiteilijana on tehdä sellaisia teoksia jotka kantavat itse itsensä, eivät sovellu sellaiseen käyttöön tai yksinkertaisesti kestävät sen. En luonnollisesti voi loputtomiin(l. lainkaan) ohjailla mitä ihmiset niistä ajattelevat ja vuosikymmenien päästä kun olen kuollut, on ihmisten ajatusmaailmakin muuttunut ja teosteni merkitys on erilainen.

Taiteilijoiden leipominen yrittäjiksi ärsyttää itseäni suunnattomasti. En hae takaa mitään erityisoikeuksia. vain sitä että käsitteitä ei sotketa toisiinsa. Oma kokemukseni on että rahan motivoimana syntyy huonompaa taidetta. Tämä on lähinnä minun ongelma, sanoinpahan vain. Monille taiteilijoille/tutkijoille luultavasti riittäisi että voisi tehdä työtään rauhassa pelkällä perustoimeentulolla ilman että täytyy säätää työkkärissä tai sossussa. Tämän päälle lisärahoituksen hankkiminen tulisi sitten olla omalla vastuulla, mutta sen pitäisi olla myös esteetöntä. Käytännössä tämä tarkoittaisi yleistä perustuloa, koska oikeutta itsenäiseen luovaan tekemiseen ei voi rajoittaa koskemaan vain koulutettuja taiteilijoita.