Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
onis # Posted on 28.4.2009 at 9.41
Profiilikuva käyttäjästä onis

OjM kirjoitti:
Quote:”1. Animen piirtäminen on vahingoksi taidoillesi. ”

Tähän puutun ihan erikseen. Perustele toki. Jos ei osaa piirtää ja alkaa piirtää mangaa, miten se on haitaksi taidoille?

– Anime on tyylilaji, siis se on realismista tyyliteltyä ja muunnettua. Jos hyppäät suoraan perusasioista sääntöjen rikkomiseen, opit väärin. Sen lisäksi anime vääristää helposti piirtäjän käsitystä ihmisen anatomiasta. Mitä enemmän keskityt piirtämään sen väärin, sitä huonommin osaat sen oikein, ja jos myöhemmin päätät opetella perussäännöt taiteesta, vanhojen oppien ylipääseminen on vaikeampaa (samalla tavalla kuin jos opettelet matikassa jonkin kaavan väärin, on sen korjaaminen myöhemmin vaikeampaa).
Hieman kokeneemmilla artisteilla en katso tätä niinkään pahaksi, koska he rikkovat sääntöjä… sääntöjen mukaisesti. Osaavat taittaa realistisuutta siten, että se on tyylillisesti sopivaa.

Itse tosin yleensä puollan sitä, että sillä on myös hyvät puolensa aloittelijoillakin – esimerkiksi itse pidän animen piirtämisestä, koska se on inspiroivaa ja rentouttavaa. Pitää mielen virkeänä.

Quote:
”3d-tulostusujuttu on muuten jännä, en ole koskaan nähnyt reaalissa sitä. Metropoliassa on kuulemma sellainen vekotin, pääsisiköhän sitä joskus vilkaisemaan…”

Tuo on tosi jännä. http://reprap.org/bin/view/Main/WebHome Halpa 400$ helpohkosti kasattava kapine. Osaa tulostaa omia osia ja näin kloonata itseään. :) Jatkuvan kehityksen alla, Kiina työpöydälläsi.

– 400$?! Todella halpa, maksaa about saman verran kuin intuosini. Tuollainen pitää ostaa jossain välissä~

Quote:
”Ja ymmärrän kyllä, ettet edusta puoluetta varsinaisesti, en määkään nyt ihan kaikkia artisteja tässä edusta, enkä myöskään tiedä 100% kaikkea asiaan kuuluvaa – en myöskään oleta sitä keneltäkään, joka olisi tai ei olisi puolueen edustaja.
Etkö harrasta mitään siihen liittyvääkään? Youtubea?”

Juu siis meinaan etten ole puolueen jäsen, enkä edes ole kannattajakorttia saanut täytettyä. Olen vain monista asioista kai samaa mieltä ja tosiaan pääasia minulle on saada nuorempaa ja teknisempää väkeä päättämään. Kunhan nämä päättävät ensin että kuka oikeasti haluaa päättäjäksi, sitäkin puivat jossain ketjussa.
No Youtubea on netissä vaikea olla yhtään kuluttamatta. Varmasti olen nähnyt tekijänoikeuden alaistakin materiaalia siellä ja melkein joka sivulla on kohta Youtubevideoita. Kuitenkin Google ottaa luonnollisesti vastuun siellä olevasta materiaalista. Ainakin pitäisi ottaa, on meinaan ovelaa haastaa Piratebay oikeuteen tavarasta jota niiden koneilla ei koskaan ole ollutkaan kun Googlen Youtubepalvelimilla on vaikka mitä laitonta. On välillä vaikeaa tietää siellä mikä materiaali on ok ja mikä ei kun firmatkin itse julkaisevat siellä juttuja. Samoin kuin Monty Pythonkin.

Juu, vähän huolestuttaa kyllä, että sellaiset ihmiset ovat päättämässä, jotka eivät tiedä internetistä mitään. Nuorekkuutta karsastan, ihmisellä on hyvä olla kokemusta siitä, miten asiat pyörivät. 20-kesäisellä ei vain ole tällaista kokemusta, ja 30-kesäinenkin on vähän siinä ja siinä.

Quote:”Voisi olla ideaa. Tai ehkä harkita lainsäädäntöä esim siltä kannalta, mihin taide on tarkoitettu. Itse kokisin sen oikeudenmukaisena, että firma saa pitää taiteilijan tuottaman materiaalin niin kauan kuin firma on pystyssä – tarkoittaen siis webbisivuja, mainoskuvia- ja lauseita yms, ei niinkään radiossa soivia kappaleita ja ’tuotantotavaraa’.”

Tuo ei toimisi, jos oikeudet pitenisivät kun niitä luovuttaa eteenpäin, niillä kikkailtaisiin ja pidennettäisiin loputtomiin. Meinaan että firma myy tämän materiaalin toiselle firmalle, kumman kaatuessa oikeudet häviäisivät?

Jospa firmalla ei olisi oikeutta myydä materiaalia toiselle firmalle, ja kerran taiteen myytyään sitä ei voi myydä uudelleen. Mutta jos tavaramerkki saadaan pitää, olisi omituista että kaikki muu firmaan liittyvä oliskin julkista.
Mutta monimutkaiseksihan tämäkin menisi. Aika vaikeaahan tekijänoikeuksista on saada selkeitä, eikä sieltä pitäisikään mennä, mistä aita on matalin.

Quote:
”Koska kehittäminen maksaa, hienoista asioista maksetaan suuria summia. Firmat ehkä tekevät erilaisia sohvia, artistit vaan eivät tee sillä palkalla mitään. Luultavasti tässäkin iskee laiskuus ja joudutaan aina vähän väliä oikeuteen kun joku luulee jonkun teoksen olleen julkaistuna 10 vuotta sitten ja ei ollutkaan. Mutta halavaksi tulloo niidenkin myyminen, jos vaan pystyy osoittamaan ettei ’tiennyt’ ettei se ollutkaan vanha teos.”

Alkuosaa en oikein ymmärtänyt ja loppuosaa kommentoisin niin, että näinhän se on nytkin. Ei käydä vilkaisemassakaan että onko niitä mm. patentteja jo, koska jos niistä tiedettäisiin niin jouduttaisiin maksamaan enemmän.
Niinpä. Jos tehtäisiin niiden olemassaolosta vieläkin epäselvempää, niin artisteilla olisi vielä vähemmän onnea oikeudessa. Nyt kun on selvää, ettet saa käyttää materiaalia kysymättä, niin lähdet lähtökohdasta että kysyt asioista. Sitten kun se ei ole selvää tarvitsetko lupaa vai ei, niin todennäköisesti et mitään kysele vaan käytät vain.

Quote: ”Onko siis alkuperäinen se, jonka kopioin d-asemalle? Vai tuhosinko alkuperäisen kun savesin sen päälle neljännen kerran? Alkuperäinen voi kyllä olla vähän huono sana digitaalisessa mediassa, koska itse katson ettei sitä edes ole olemassa sen sanan varsinaisessa merkityksessä.”

Tästä ja tuosta 3dtulostustekniikasta päästään mielenkiintoiseen kysymykseen. Jos tulostan mallintamani pikkupatsaan, onko se ensimmäinen se alkuperäinen vai onko sellaista ollenkaan? Entä jos joku käy kopioimassa minun pikkupatsaani 3d-skannerilla ja tulostimella? Entä jos vahingossa tuhoan omani ja tulostan uuden? Täällä ikään kuin puhutaan tuosta niin ettei se olisi mahdollista, mutta onhan se ja tulevaisuudessa aina vain tarkemmin. Noita täytyy melkein myös miettiä. Jos tuollaisia saisi tekijänoikeuslakiin niin se tosiaan olisi edistyksellinen.

Paljon vaikeita, mutta mielenkiintoisia kysymyksiä. Eiköhän näitä ole kuitenkin aikaa pohtia.