Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
onis # Posted on 29.4.2009 at 15.06
Profiilikuva käyttäjästä onis

OjM kirjoitti:
Quote:[quote]
”3d-tulostusujuttu on muuten jännä, en ole koskaan nähnyt reaalissa sitä. Metropoliassa on kuulemma sellainen vekotin, pääsisiköhän sitä joskus vilkaisemaan…”

Tuo on tosi jännä. reprap.org/bin/view/Main/WebHome Halpa 400$ helpohkosti kasattava kapine. Osaa tulostaa omia osia ja näin kloonata itseään. Jatkuvan kehityksen alla, Kiina työpöydälläsi.

– 400$?! Todella halpa, maksaa about saman verran kuin intuosini. Tuollainen pitää ostaa jossain välissä~

Joomutta, tuossa hinnassa on juju, se on tosiaan itse kasattava ja osat maksaa about tuon verran, porukka ei varsinaisesti myy noita vaan tuo on taas sellainen avoimen lähdekoodin/laitteiston projekti joka parantaa maailmaa. Niitäkään ei välttämättä saa yhdestä paikasta, mutta ovat kasanneet listoja paikoista joista osat löytyy. Kasaamisen pitäisi olla helpohkoa, mutta aikaavievää kuitenkin ja laatu ei ihan ole täydellistä. Ne ovat nyt kehittämässä kakkosversiota joka vaatii vähemmän ulkoisia osia (joita ei voi monistaa tuolla koneella) ja on muutenkin parempi ja monipuolisempi. Sillä voi sitten tehdä mm. piirilevyjä ja muutakin kivaa. Jos lukee sivuston oheita ja epäilee osaamistaan, voi tietenkin kysyä yhteisöltä että jos joku kasaa laitteen korvausta vastaan. Kaupalliset vehkeet kuitenkin maksaa about kymmeniä tuhansia, joten aika halvaksi se tulisi vaikka tuplahinnallakin.

– 400 on silti helkkarin halpa, eiköhän nuo kestäisi. Varmaan ostan tuollaisen, jos osaan joskus nikkaroida 3d:llä enemmänkin. Kiitokset infosta. :3

Quote:”Jospa firmalla ei olisi oikeutta myydä materiaalia toiselle firmalle, ja kerran taiteen myytyään sitä ei voi myydä uudelleen. Mutta jos tavaramerkki saadaan pitää, olisi omituista että kaikki muu firmaan liittyvä oliskin julkista.
Mutta monimutkaiseksihan tämäkin menisi. Aika vaikeaahan tekijänoikeuksista on saada selkeitä, eikä sieltä pitäisikään mennä, mistä aita on matalin.”

Ei tomi siksi, koska firma voi joutua toisen ostettavaksi, jolloin käytännössä firma häviää ja sulautuu isompaan. Tällöin on kuitenkin huono jos pikkufirman tuotosten grafiikoista vaikka häviää oikeudet jos firma on ostettu että saadaan oikeudet sen tuotoksiin.

– Voi olla, onneksi tämä ei ole minun päävaivani. ;)

Quote:Niinpä. Jos tehtäisiin niiden olemassaolosta vieläkin epäselvempää, niin artisteilla olisi vielä vähemmän onnea oikeudessa. Nyt kun on selvää, ettet saa käyttää materiaalia kysymättä, niin lähdet lähtökohdasta että kysyt asioista. Sitten kun se ei ole selvää tarvitsetko lupaa vai ei, niin todennäköisesti et mitään kysele vaan käytät vain.

Monenko youtubevideoleikkeen tekijän arvelet kysyneen lupia? Ja se selkeytyy kun silloin firma käytännössä joutuu aina hankkimaan oikeudet ja yksityishenkilö käsittääkseni käytännössä vain jos kopioi myynti tai mainostustarkoitukseen. Tuollainen pikkuviihde olisi vapaata. Mikään ei siis juuri muuttuisi kun niitä lupia ei käytännössä kysytä kuitenkaan.[/quote]

– Ainakin se muuttuisi, että ’pikkuviihteen’ vapaaksi tulemisen jälkeen maailmassa olisi helkkarin monta ärsyyntynyttä artistia sekä piilossa pidettyjä kuvia.