Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
onis # Posted on 30.4.2009 at 21.36
Profiilikuva käyttäjästä onis

Quote:Niin siis meinasin vain ettei nytkään kaikki taiteilijat sillä elä, vaan ovat muun alan töissä, ei ollut mikään perustelu mihinkään vaan kunhan mainitsin…
Aij, pahus. Luin taas liiaksi. Noh, laitetaan hiljaiseloon se kommentti.
(pahoittelut)

Quote:Jos artisti ei halua laittaa tavaraa nettiin, se on hänen päätöksensä. Mistä ihmeestä sait päähäsi että kaikki missään julkaistu pitäisi jaella tiedostomuodossa? Jos et halua julkistaa niin ei ole pakko, mutta jos joku saa tiedoston tai vaikka valokuvan käsiinsä josta skannaa, niin sen kun. Tottakai voit pitää vaikka galleriaa johon et päästä kameraheppuja, eikä sinun tarvitse vaatimuksistakaan huolimatta antaa niitä missään muodossa eteenpäin. Toisaalta, jos sattuu jollakulla olemaan vaikka valokuvamuisti ja piirtää sillä tavalla kopion, niin et voisi sille mitään. Ei sinua voida pakottaa levittämään taidettasi helposti kopioitavassa muodossa, mutta jos joku saa kopion, niin sitä voi levittää.

Siis… mitä? Nyt voin valita julkistanko sen netissä vai en, ja julkistaminen koskee ainoastaan internettiä tai jos joku sattuu ottamaan valokuvan teoksestani?
Sekavaa.

Quote:Ääh, mikä tuossa muuttaisi tilannetta tuon ”vanhan materiaalin” suhteen? Yhtäkkiä netistä pitäisi tehdä paikka jossa on vain sallittua materiaalia? Tiedät ettei se ole edes mahdollista, netistä on hyvin vaikea poistaa edes omia henkilökohtaisia tietojaan. Tuosta en taas tiedä että mitä teoksia se koskisi.

Sitäpaitsi, ei Suomen lakimuutos muuta vaikka Ranskan lakeja. Ei se yhtäkkiä muutu kaikkialla. Ensin se todennäköisesti muuttuu Ruotsissa, sitten Suomi on mahdollinen myös ja niin edelleen.

Kaikki. o_o Ei kukaan silloin pysyisi hiljaa kun muut kopioivat ja muokkailevat. Nyt se on siinä rajoilla, kun foorumeilla harvemmin katsotaan hyvällä muokkailu, artistit tyytyvät vähän bannaamaan ja läppäisemään noobbeja e-sanomalehdellä. Tuon jälkeen kaikki tuollainen olisi artisteilta kiellettyä. Kukaan jaksaisi sellaista katsella.
Lukuunottamatta niitä noobbeja tietysti.

Vaadin vähintäänkin jokaisen kovalevyn puhdistamista teoksista ja metsästäisin alas jokaisen, jolla on edes omassa varastossa jotain. Veisin omasta puolestani näitä rankasti oikeuteen. Tietenkään murtautumatta kenenkään kotiin. Ei tämä jäisi sille tasolle ”ei se nyt vaan oikein onnistuisi…”

Ja se koskisi kaikkia materiaaleja, jotka on tehty ennen lakimuutosta, lukuunottamatta niitä joista on jo annettu copyrightit pois. Eli jos laki tulee voimaan vuonna 2019 huhtikuussa, kaikissa ennen huhtikuuta 2019 tehdyissä teoksissa olisi 70 vuoden tekijänoikeus.
Ensimmäiset käytettävät kuvat, jotka on tehty vuonna 2019, tulisivat kaikille avoimeksi vuonna 2029 – 2034.

Joo, voisihan sitä muuttaa vaikkapa Englantiin nauttimaan alhaisista veroista, kello viiden teestä ja mahdollisuudesta saada työlleen rahallista vastinetta. Siinä vaiheessa luopuisin ihan mielelläni suomen kansalaisuudestani. Henkilökohtaisesti mielelläni maksaisin opiskeluni valtiolle takaisin verojen merkeissä myöhemmällä työllä, mutta noilla termeillä – ei kiitos.

Eiköhän Suomessakin ole nähty tämän ajatusmaailman huonot puolet ennen kuin se 10 vuotta täyttyy. Tämähän tosin saisi vielä vähän suurempaa äläkkää kuin Orphan Bill Rights (ja globaalisti), jossa ei tosiaankaan muuta ole yritetty kuin antaa lupa käyttää sellaista taidetta jolle ei löydy omistajaa, ja jos vielä omistaja löytyisikin tämä voisi saada korvauksen taiteensa käytöstä.