Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lain muuttaminen ja sen seuraukset. Vs:Lain muuttaminen ja sen seuraukset.

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 26.4.2009 at 12.35
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Joku muu saa kirjoittaa perusteellisen vastauksen, mutta puutunpa heti pariin kohtaan.

Quote:No olepa hyvä, tässä linkki.
http://www.gaiaonline.com/forum/art-discussion/the-copy-faq/t.8551892/
Käytännössä tämä ei tarvitse kuin vähän tervettä järkeä.

Viittaaminen ulkomaalaisen foorumin käytänteisiin ei hirveästi auta suomalaisen tekijänoikeuslainsäädännön tulkinnassa.

Quote:Kyllä se minusta on ihan selkeä, kun siihen perehtyy ja ajattelee näitä asioita käytännön kautta.

Katso tästä vertailu tekijänoikeuslain ja tieliikennelain välillä ja kerro muuttuiko mielesi.

Quote:Niin, esimerkkinä J. K. Rowling, joka ei hirveästi pitänyt siitä että hänen hahmoistaan tehtiin alaikäisiin sekaantuvaa homopornokirjoitelmia.

Ehkä hän ei hirveästi pitänyt siitä, mutta ei hän myöskään tietääkseni ole pyrkinyt haastamaan fanfic-kirjoittelijoita oikeuteen. Päin vastoin, käsittääkseni oikeudet omistanut yritys (Warner Bros?) yritti aluksi jahdata Potter-fanficin kirjoittajia, mutta Rowling pyysi yhtiötä lopettamaan moisen, mihin he suostuivatkin.

Quote:Niin, hitsi. Jos varastaisin lakanasi ja piirtelisin sinne kaikkea ’omasta mielestäni hienoa’, niin voisin uskoa että pidät sitä edes jollain tavalla vääränä.

Syyllistyisit varkauteen ja vahingontekoon. Totta kai se olisi väärin. Vaan miten tämä liittyy mitenkään AMV-kysymykseen?

Quote:Pikku siskosi on juuri täyttänyt 18-vuotta ja hän on käväissyt rannalla kavereidensa kanssa. 10 vuoden kuluttua löydät hänen bikinikuvansa nettisivustolta ”the hottest gurls of internet”. Siskollasi tai sinulla ei ole oikeutta kuvan poistamiseen, koska se ei ole loukkaava eikä teillä ole omistustoikeutta kuvaan enää.

Kuvan kohteella ei pääsääntöisesti ole tekijänoikeuteen liittyvää oikeutta määrätä kuvan käytöstä. Kuvan levittämisessä ei siis tekijänoikeuden kannalta ole mitään laitonta. Kysymykseen voi tulla kyllä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen (epätodennäköistä kun kuva on otettu julkisella paikalla) tai kunnianloukkaus (todennäköisempää). Oikeus tehdä näistä rikosilmoitus ei kuitenkaan ole mitenkään sidoksissa tekijänoikeuteen vaan pysyy niin kauan kuin kuva on netissä ja vielä muutaman vuoden sen poistamisen jälkeenkin.

Edit: Niin tarkoititkin tässä varmaan sellaista tilannetta, jossa ”itse” olet ottanut sen kuvan. On totta, että tällöin tekijänoikeutesi kuvaan ei enää auta Piraattipuolueen esittämässä mallissa kuvan poistamisessa 10 vuoden jälkeen, mutta kunnianloukkaus-mahdollisuus olisi edelleen käytettävissä ja todennäköisesti myös tehokkaampi tapa saada jonkin sivuston ylläpitäjä oikeasti reagoimaan. Lisäksi huomautan, että tavallisten valokuvien suoja-aika on nykyään 50 vuotta kuvan ottamishetkestä (eli paljon lyhyempi kuin varsinainen tekijänoikeus), joten 50 vuoden kuluttua tämä oikeus kuitenkin häviäisi nykylain mukaan.

Edit 2: Tosiaan kuvan ei itsessään tarvitse olla loukkaava. Jos sinänsä ei-loukkaava kuva esitetään loukkaavassa yhteydessä, voi kyseessä olla kunnianloukkaus. Ja vielä varmuuden vuoksi: nykyään on täysin laillista mennä yleiselle paikalle ottamaan valokuvia ihmisistä ja pistää ne kaikkien nähtäväksi nettiin. Kuvan kohteella ei ole siihen mitään mussuttamista, jos kuvia ei julkaista missään loukkaavassa asiayhteydessä.