Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Julkaisija Vastaukset
Teppo # Posted on 21.4.2010 at 0.54
Profiilikuva käyttäjästä Teppo

Pirate0 kirjoitti:
Quote:Silti se on yhtälailla selkeä rikos, muttei rikoksen nimikkeeksi tietenkään murto tulisi.

Kun kerran viljelet lakitermejä niin kerro meille mikä olisi sopiva nimike.

Jos WLAN verkko kuuluisi pelkästään oman huoneiston sisällä niin tätä keskusteltaisi ei käytäisi. Mutta kun kerran kuuluu ja pitkälle niin se myös tunkeutuu myös sinun naapureiden huoneistoihin ja hakee sieltä laitteita mitä voitaisiin yhdistää _sinun_ verkkoosi. Yhtälailla voisi ajatella että sinun tukiasemasi voidaan kuvitella häiritsevän muiden asukkaiden peruslaillista lain suojaa.

Tässä keskustelussa sinulla on ollut koko ajan vallalla ajatus että joku ilkeämielinen tunkeutuu sinun verkkoosi. Mutta tangoon tarvitaan kaksi osapuolta, tukiasema ja sen palveluita käyttävä laite. Varsinkin kun kerran WLAN verkko salataan oletuksena, WLAN tukiaseman tehoja voidaan ja muiden kuin haluttujen laitteiden käyttö voidaan estää ja HELPOSTI niin en ymmärrä miten voit väittää etä avoimen WLAN verkon käyttö olisi tuomittavaa?

Ensin niistä lakitermeistä… Lue se tuomio josta tässä viestiketjussa oli puhe. Siinä sinulle termistöä näin alkuun.

WLAN-tukiasemista sitten. Kerro minulle mikä tukiasema kutsuu yhteydenottajia? Eikös se pelaa niinpäin, että ”clientti” hakee tasaiseen tahtiin tukiasemia ja kun sellainen ”kuuloalueelle” ilmaantuu, niin ”clientti” pyytää lupaa liittyä verkkoon? Tokihan joillakin tukiasemilla pystyy tekemään verkoston, jossa useista tukiasemista saa yhden ison kokonaisuuden. Se on taas tarinana ihan toinen, mutta yhtälailla tukiasemalla liittyminen toiseen tukiasemaan on rikos, jos se tehdään ilman erillistä lupaa.

Tukiasemat taasen ei sinänsä häiritse toisiaan. Sitä varten WLAN-tekniikkaan on ihan oikeasti kehitetty omat keinot ja niitä kutsutaan kanaviksi. Eli kaksi (tai useampi) WLAN-verkko voi toimia päällekkäin, kunhan kanavat ovat valittu oikein. Aina tosin kanavan valinnalla ei ole merkitystä. Taasen radio-lupien kautta meillä vallitsee tilanne, että on pyritty siihen, ettei eri radiotaajuuksilla toimivat laitteet sekoita tyystin toisia laitteita. Tietysti ristiriitojakin joskus sattuu, mutta silloin on kyseessä puhdas vahinko ja oikeuskäytäntömme ei niihin pahemmin puutu, ellei teko häiritsevällä laitteella ole tahallinen ja se myöskin pystytään osoittamaan. Niillä alueilla, joissa radiolaitteista (kuten GSM) voi olla oikeasti vahinkoa (sairaaloiden tietyt osastot ym.), on häiritsevät laitteet yksinkertaisesti tykkänään käyttökiellossa.