Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Julkaisija Vastaukset
Teppo # Posted on 21.4.2010 at 17.14
Profiilikuva käyttäjästä Teppo

Ruuhijärvi kirjoitti:
Quote:Jos jätät kasan vanhoja Teknareita kerrostalon rappukäytävään ja pistät päälle lapun: ”Ota tästä”, saa kuka tahansa ottaa lehtiä. Teknisen toteutuksensa takia WLAN-verkon avoimuutta tulee pitää luvan antamisena. Mikäli ei ymmärrä, että kun laittaa Teknari-pinon päälle lapun, jossa lukee: ”Ota tästä”, se tarkoittaa, että kuka tahansa saa ottaa niitä lehtiä mukaansa, tulee Teknarien ”liikkeelle lähtemisen” olla lehtien alkuperäisen omistajan vastuulla. Analogiat tekniikan ja fyysisten tuotteiden välillä ovat ikävä kyllä erittäin vaikeita, koska ne eivät toimi ”samojen lakien” alla, ja siitä syystä huomaan kyllä itsekin analogiani ontuvuuden. Se ei kuitenkaan onnu yhtään sen enempää kuin Tepon analogiat.

Kuitenkin: verkon yksityisyydestä ja siitä, ettei sitä ole tarkoitettu muiden kuin omistajan käytettäväksi, kertominen on helpointa ja luontevinta tehdä siten, että suojaa verkon salasanalla. Yhden salasanan säätäminen on paljon helpompaa kuin se, että julkisella paikalla kulkevien ja verkon huomaavien pitäisi määrittää missä verkon lähetin sijaitsee ja ottaa yhteyttä verkon omistajaan ja pyytää lupaa verkon käyttämiseen.

Yksityishenkilöt eivät aina ole kotona, vaikka haluavatkin verkkoansa jakaa, ja tällöin verkonkäyytön laillisuuden varmistaminen on käytännössä mahdotonta (potentiaalisen) käyttäjän näkökulmasta. Mikäli yksityishenkilö haluaa jakaa nettiyhteytensä muiden kanssa, ei hänellä ole nykylainsäädännön mukaan juuri mitään keinoa viestiä kaikille verkon näkeville, että verkkoa saa käyttää. Jos lainsäädäntö olisi eri, olisi verrattain helppoa ilmoittaa vapaasta käytöstä jättämällä verkko avoimeksi ja käyttökiellosta sulkemalla verkko.

Tavaroiden jakaminen erillisellä luvalla olisi sama, kuin kirjallisesti tai suullisesti ilmoitetaan WLAN verkkojen käyttäjille, että verkkoon liittyminen on sallittua. Jos taas jätät tavaraa julkisille paikoille sinällään ilman mitän erillistä ilmoitusta, niin kellään ei ole oikeutta ottaa kuormasta mitään ja vastaa WLAN:in suhteen samaa, kuin salaamaton verkko ilman erillistä verkon käyttölupaa. En tajua mikä tässä on niin hankalaa, kun kuitenkin sieltä päin vertauskuvat antaa ymmärtää, että perusoikeudet on tiedossa, mutta joku nyt junnaa pääkopassa.

Muu perustelu (haltija ei ole kotona kertomassa) on asiaa ilman sisältöä, jolla ei ole mitään merkitystä puolin eikä toisin. Lähtökohta on, ettei toisten omaisuutta saa käyttää ilman lupaa.

Ylipäätän keskustelu tuntuu olevan sen laatuista, että keskustelen ihmisten kanssa, jotka ovat vielä peruskouluiässä tai muuten vain ilman kokemusta mistään suuremmasta.