Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Julkaisija Vastaukset
Ruuhijarvi # Posted on 22.4.2010 at 19.57
Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

Sulje se verkko. Sulje. Kukaan ei voi olettaa, että olet antanut luvan käyttää verkkoa, jos se on suljettu. Sulje. Kuten jo sanoin, se, että verkkoon pääsee, ei ole peruste käyttää verkkoa, vaan se, että verkkoon pääsemiseen annetaan lupa. Verkon avoimeksi jättäminen tulee tulkita luvaksi käyttää verkkoa.

Tomboon vertaus on hyvä. Annetaan käytännön esimerkki. Mikäli netissä on keskustelufoorumi, jonne kuka tahansa voi rekisteröityä ja jonka keskustelualueet ovat kaikille näkyvissä, tulee lukijan olettaa, että foorumia saa lukea. Foorumin ylläpitäjä ja käyttäjät eivät voi syyttää viestejä lukenutta henkilöä viestintäsalaisuuden rikkomisesta. Eikös olisi kannattanut estää muiden käyttäjien rekisteröinnit ja estää kirjautumattomien käyttäjien lukea foorumin sisältöä? Internettiin kaikkien näkyville laitetut viestit lasketaan julkisiksi.

Kuvitellaan tilanne, jossa julkisessa käytössä olevan tilan, esimerkiksi myymälän, ovet ovat auki keskellä päivää, ja tilassa on valaistus käytössä, eikä mikään viittaa siihen, että tila olisi suljettu. Jos kansalainen astuu liikkeeseen sisään, voidaanko häntä syyttää murrosta, jos tilan omistaja päättääkin ilmoittaa, että tila oli suljettu väliaikaisesti hänen käydessään asioilla? Ei. Entä jos tilan ovet olisivat olleet suljettuina ja kansalainen olisi murtanut ovet päästäkseen tilaan? Kyllä. Vissi ero.

WLAN-verkkoja tulee pitää pääsääntöisesti yhteiskäytössä olevina, ei yksityisinä, mikäli ne ovat avoimia. Yksityisyydestä tulee ilmoittaa WLAN-verkon kantoalueella kulkeville sulkemalla verkko. WLAN-verkko tulisi rinnastaa julkiseen paikkaan, ei yksityiseen asuntoon, mikäli analogioita reaalimaailman kanssa suositaan.

Vastaus kysymykseesi siitä, miksiavointa verkkoasi saisivat käyttää myös muut kuin sinä, on verrattavissa kysymyksen ”Miksi myös muut kuin kaupan omistaja saavat kävellä kauppaan?” vastaukseen.