Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi Vs:Lausunto: Luvattoman wlan-käytön dekriminalisointi

Julkaisija Vastaukset
Teppo # Posted on 16.4.2010 at 11.34
Profiilikuva käyttäjästä Teppo

Quote:tombooo kirjoitti:
Tilanne on hieman muuttumaan päin, sillä uusimmat modeemit, etenkin viihdepaketeissa, ovat oletuksena suojattuja. Tilanne on siis muuttumassa parempaan teknologisen kehityksen kautta.

Kuulostaa hyvältä. Viimeisin ostamani modeemi oli kyllä avoimella WLAN:lla.

Quote:tombooo kirjoitti:
Tämän takia en näe mitään järkeä lähteä tekemään tiukkoja sääntöjä ja selviä rangaistuksia epäselvään tilanteeseen, jossa haitta on olematon ja mikä korjautuu itsestään kehityksen mukana.

Kerro toki mikä sinusta on ”olematon haitta”? Mielestäni mikään luvaton käyttö missään olosuhteissa ei ole ”olematon haitta”. Internet-yhteyden on kuitenkin joku maksanut itselleen tai perheelleen tai vaihtoehtoisesti pienelle yhteisölle. Ei voi olettaa, että missään olosuhteissa liittymän haltija on ajatellut jakaa yhteyttää ulkopuolisille. Asia ei muuksi muutu vaikka miten verkko on salaamaton. Vaikka verkko on salaamaton, niin se ei tarkoita, että se olisi avoin. Siksi onkin alunperin ollut hieman erheellistä puhua ”avoimista” langattomista yhteyksistä, koska avoimuus ja salaamaton (lukitsematon) on kuitenkin kaksi eri asiaa.

Olisikin mielenkiintoista seurata mihin mahdollinen lain muutos vie, jossa kaikki salaamattomat verkot onkin automaattisesti avoimia kaikille. Edistääkö se rikollisuutta? Tukkeutuuko asioista ymmärtämättömien ihmisten internetyhteydet naapureiden netti-surffailuista? Katkaiseeko operaattorit internetyhteyksiä sopimusrikkomuksista? Sniffataanko sähköpostiliikenne? Ja niin edespäin…

Hauska tuo vertaus, jossa salauksen päällelaitto koetaan helpoksi, mutta oman liikenteen seuranta vaikeahkoksi. Mielestäni on paljon helpompaa seurata oman modeemini logeja ja NAT:n yhteyksiä, kuin luoda salaus langattomalle verkolleni ja näin seurata vaivattomasti nykyistä lain suomaa oikeuttani suojella omaa omaisuuttani luvattomilta käyttäjiltä.
Itse asiassa minunkin verkkooni iskee samantien luvaton käyttäjä, jos poistan salauksen verkostani. Ihmettelen vain, että miksi aina se sama kone iskee kuin sika limppuun. Vuorokauden ajankohdalla ei tunnu olevan merkitystä.

Lisäksi haluaisin tuoda yhden pointin lisää. Jossain kohden piraatit ilmaisi, että sanamuoto ”internetyhteyksellinen verkko” pitää olla vain ”verkko yleensä”. Mielenkiintoinen veto. Onko tähän jokin pätevä perustelukin, että tietoverkkojen käyttö ylipäätään pitää muuttaa kaikille avoimiksi? Eikö tässä laissa koeteta saada ainoastaan internetin käyttö avoimeksi, eikä tietoverkot ylipäätän avoimeksi? Vai onko tarkoitus myöhemmässä vaiheessa alkaa vetoomaan, että ”heikon suojauksen” murtaminen on ihan ok ja tietoverkon tyypistä riippumati verkkoon voi tunkeutua ja yksityisiä verkkoja voi käyttää omaksi huviksi? Tuskin mahdollisen lainmuutoksen myötä kuitenkaan olisi tarkoitus luoda ovea muuhun kuin jonkun maksaman internetyhteyden luvattomaan käyttöön. Henkilökohtaisesti kuitenkin koen kaikkinensa toisen verkkoon tunkeutumisen kielletyksi jo ihan oman osaamiseni kautta. Siitä on seuraavaksi hyvin helppo huomaamatta siirtyä tietomurtoihin itse verkon sisällä, niin ettei kiini jää ikänä.

Johonkin pitää raja vetää ja helpoin veto on kieltää kaikkiin verkkoihin luvaton tunketuminen.

Quote:tombooo kirjoitti:Itse olen vähän sille kannalle kallistuva, että mitä vähemmän turhia(?) kieltoja, sitä parempi.

Lähtökohta pitää olla, ettei ole ainuttakaan turhaa lakia. Kokonaan toinen asia onkin se, mikä on turha laki, tai turhaa yleensäkkään?